Fot. Fotolia

Przeciwwirusowe działanie kurkumy

Kurkumina, przeciwutleniacz będący składnikiem przyprawy curry, może pomóc w walce z alfa-koronawirusem u świń – informują chińscy naukowcy z Instytutu Inżynierii Biomedycznej w Wuhan, których wnioski publikuje „Journal of General Virology”.

  • Źródło: Fotolia
    Świat

    Kurkumina przyprawiona platyną skuteczniej zwalcza raka

    Dzięki połączeniu praktycznie nierozpuszczalnej w wodzie kurkuminy z platyną łatwiej przedostaje się ona do komórek nowotworowych i skuteczniej je niszczy – informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

  • Świat

    Kurkumina poprawia pamięć i nastrój

    Codzienne spożywanie kurkuminy, stanowiącej składnik przyprawy curry, wpływa na poprawę pamięci oraz nastroju u osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi związanymi z wiekiem - informuje "American Journal of Geriatric Psychiatry".

  • Fot. Fotolia

    Kurkumina ma działanie przeciwwirusowe

    Kurkumina, składnik popularnej orientalnej przyprawy - kurkumy, może znaleźć zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych - informuje "Journal of Biological Chemistry".

  • Anyka - Fotolia Anyka - Fotolia / Anneke Schram

    Kurkumina ma działanie przeciwwirusowe

    Kurkumina, składnik popularnej orientalnej przyprawy - kurkumy, może znaleźć zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych - informuje "Journal of Biological Chemistry".

Najpopularniejsze

  • Ilustracja Plesionectes longicollum; autor Peter Nickolaus

    Nowy gatunek pradawnego morskiego gada zidentyfikowano w Niemczech

  • PAP i Uniwersytet Medyczny w Poznaniu zacieśniają współpracę m.in. na rzecz popularyzacji nauki

  • Polacy odkryli najstarsze ślady poruszania się kręgowców po lądzie, pozostawiły je ryby dwudyszne

  • Behawiorystka: żyć jak kot z kotem, czyli źle

  • Środowisko o zapomogach dla doktorantów: tak, ale nie z budżetu szkół doktorskich

  • Fot. Adobe Stock

    Leki typu Ozempic odchudzają także z mięśni, co jest groźne dla zdrowia sercowo-naczyniowego

  • Europejskie lasy pochłaniają coraz mniej węgla

  • Zorganizowane oszustwa naukowe rosną w alarmującym tempie

  • Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona - przy tej samej kaloryczności

  • Sudoku za trudne dla sztucznej inteligencji

09.06.2025. Na zdjęciu Karolina Zioło-Pużuk. PAP/Marcin Obara

Wiceministra nauki: szkic rozporządzenia o ewaluacji nauki będzie gotowy późną jesienią

Wiceministra nauki Karolina Zioło-Pużuk powiedziała PAP, że szkic rozporządzenia dotyczącego ewaluacji naukowej ma być gotowy późną jesienią. Dodała, że środowisko naukowe postuluje m.in. uwzględnienie w ewaluacji różnic między poszczególnymi dyscyplinami oraz promowanie stałości zatrudnienia.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera