Uczelnie i instytucje

Trzy polskie uczelnie publikują najwięcej artykułów naukowych o sztucznej inteligencji

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

AGH, Politechnika Warszawska i Politechnika Wrocławska – to uczelnie, których pracownicy naukowi publikują najwięcej artykułów o sztucznej inteligencji w naszym kraju. W latach 2010-2021 powstało 14 tys. prac – policzył Ośrodek Przetwarzania Informacji (OPI).

W ciągu jedenastu lat (2010-2021) na całym świecie powstało aż 949 tys. publikacji na temat sztucznej inteligencji (SI). Najwięcej prac opublikowali naukowcy z Chin (257 tys.), USA (140 tys.) i Indii (105 tys.). Polski wkład na poziomie 14 tys. publikacji – przekłada się na 1,5 proc. udziału.

Wysoki wskaźnik publikacji nie przekłada się jednak na poziom wykorzystania wyników prac przez innych naukowców. W tym obszarze najwyższy wskaźnik osiągnęły prace napisane przez naukowców z Hongkongu i Szwajcarii. Zaskakiwać może fakt, że tylko 196 tys. publikacji powstało we współpracy międzynarodowej.

Wśród państw Unii Europejskiej najwięcej publikacji o SI w naukach ścisłych i technicznych, opublikowali naukowcy z Niemiec (37 tys.), Francji (28,6 tys.), Włoch (28 tys.) i Hiszpanii (26,6 tys.). Polska zajęła piąte miejsce.

Prace autorów z Polski cechowały się jednak niskim poziomem cytowań – powoływano się na nie średnio 34 proc. rzadziej niż na podobne prace na świecie. Niski był też stopień współpracy międzynarodowej. Tylko 27 proc. publikacji Polacy napisali wspólnie z obcokrajowcami. USA, Kanada i Wielka Brytania, to kraje z, którymi polscy naukowcy współpracują najczęściej w obszarze SI.

Raport „Sztuczna inteligencja: osiągnięcia publikacyjne z nauk ścisłych i technicznych w latach 2010-2021” został sfinansowany ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki. (PAP)

Autorka: Urszula Kaczorowska

uka/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera