Jedzenie żurawiny wspiera serce

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Spożywanie 100 gram żurawiny dziennie już po miesiącu stabilnie poprawiało funkcje układu krwionośnego. Jedzenie warzyw i owoców to ważny element dbania o układ krążenia, a żurawiny zawierają szczególnie korzystne składniki.

Badanie kliniczne opisane na łamach magazynu „Food & Function” wskazuje na prosty sposób, który można dodać do repertuaru metod dbania o serce i tętnice.

W opisanym projekcie wzięło udział 45 zdrowych mężczyzn, którzy przez miesiąc spożywali 9 gram proszku z żurawin, co odpowiadało 100 g całych owoców, lub przyjmowali placebo.

Ochotnicy, którzy jedli żurawinowy proszek, doświadczyli znaczącej poprawy rozszerzalności tętnic (ang. flow-mediated dilatation - FMD), która wskazuje stan układu krwionośnego. W ich organizmach można też było wykryć więcej korzystnych dla naczyń substancji.

Co więcej doraźną poprawę FMD zanotowano już po dwóch godzinach od podania pierwszej porcji proszku.

Po miesiącu stosowania preparatu naukowcy zaobserwowali trwały, korzystny skutek.

„Zwiększenie stężenia polifenoli i ich metabolitów we krwi oraz związana z tym poprawa rozszerzalności naczyń po spożyciu żurawin pokazuje na znaczenie tych owoców dla zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Poprawa ta następowała po spożyciu ilości, którą można konsumować codziennie. Z punktu widzenia ochrony przed chorobami układu krążenia w ogólnej populacji, czyni to żurawinę ważnym owocem” - mówi dr Ana Rodriguez-Mateos z King’s College London.

Badacze podkreślają, że konsumpcja warzyw i owoców to jeden z modyfikowalnych czynników wpływających na stan układu sercowo-naczyniowego.

Kolejne dowody wskazują np. na znaczenie zawartych w owocach jagodowych związków zwanych polifenolami. Żurawiny obfitują dodatkowo w szczególnie korzystne proantocyanidyny.

„Nasze wyniki dostarczają solidnych dowodów na to, że żurawiny mogą znacząco, pozytywnie oddziaływać na zdrowie naczyniowe u osób z niskim ryzykiem chorób układu krążenia. Badanie to wskazuje dodatkowo, że specyficzne, obecne we krwi metabolity pojawiające się po spożyciu żurawin wiążą się z zauważonymi efektami” - podkreśla dr Christian Heiss z University of Surrey.

Więcej informacji:

https://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2022/FO/D2FO00080F (PAP)

Marek Matacz

mat/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera