Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
22.02.2022 aktualizacja 22.02.2022

Alergeny w jedzeniu pod kontrolą

Fot. PAP/Grzegorz Michałowski  03.04.2016 Fot. PAP/Grzegorz Michałowski 03.04.2016

Technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności opracowali badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wyroby drobiowe wyprodukowane na nowoczesnej linii technologicznej już teraz zapewniają podaż produktów dla dzieci i dorosłych cierpiących na alergie pokarmowe.

Wynalazek zespołu prof. Agnieszki Wierzbickiej jest wykorzystywany w przemyśle przetwórczym do przygotowania nowych wyrobów drobiowych o kontrolowanej alergenności. Kontrola oparta jest na zaawansowanej analizie jakości mięsa drobiowego.

Badacze uzyskali ochronę patentową opracowanej przez siebie technologii. Wynalazek uzyskał najwyższą klasę nowości AAA. Opatentowaną metodę wykorzystano do zaprojektowania i wdrożenia nowoczesnej linii produkcyjnej w zakładach mięsnych.

Zespół naukowców z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW został uhonorowany Nagrodą Ministra Edukacji i Nauki za znaczące osiągnięcia w zakresie działalności wdrożeniowej. Uroczystość ogłoszenia laureatów odbyła się 19 lutego br. podczas Gali Nauki Polskiej 2022. Wśród autorów technologii są dr hab. Andrzej Półtorak, prof. SGGW, dr Anna Onopiuk, mgr inż. Grzegorz Pogorzelski oraz Arkadiusz Szpicer.

PAP – Nauka w Polsce

kol/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024