Małe białko pomaga kwiatom rozwijać się prawidłowo i w odpowiednim czasie – informują naukowcy na łamach tygodnika „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Proces formowaia się kwiatów w roślinie jest skomplikowany i wciąż tajemniczy. Zespół japońskich i chińskich naukowców odkrył niewielkie białko, które odgrywa kluczową rolę w tym procesie.
Tkanka twórcza kwiatów (merystem) potrafi różnicować się, tworząc takie narządy, jak płatki, pręciki i słupki. Prawidłowy rozwój tych organów kwiatowych zależy od momentu rozpoczęcia ich różnicowania się i czasu jego trwania.
Białko Knuckles, odkryte dzieki najnowszym badaniom, stanowi element układanki złożonej z kilku białek, biorących udział w procesie formowania się narządów kwiatowych.
Dotąd znano białka Wus i Clavata3, które brały udział w tym procesie. Piewsze rozpoznawało komórki macierzyste i aktywowało drugie białko, które z kolei było znacznikiem komórek macierzystych.
W najnowszych badaniach zidentyfikowano drobne białko o nazwie knuckles (Knu), które w odpowiednim czasie hamuje działanie Wus, dzięki temu aktywność kwiatowych komórek macierzystych może zakończyć się we właściwym czasie. Decyduje więc o tym, kiedy komórki macierzyste tkanki twórczej kwiatu mają zakończyć różnicowanie się w komórki poszczególnych narządów.
Więcej: https://www.pnas.org/content/118/36/e2102826118 (PAP)
krx/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.