Zwiększone spożycie mięsa związane z objawami astmy dziecięcej

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Substancje obecne w mięsie są związane z nasileniem objawów astmy u dzieci - donoszą naukowcy z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku.

Ich badanie, opublikowane w piśmie „Thorax” ( http://dx.doi.org/10.1136/thoraxjnl-2020-216109), sugeruje, że prozapalne związki zwane zaawansowanymi (końcowymi) produktami glikacji białek (AGE) mogą być wczesnymi dietetycznymi czynnikami ryzyka rozwoju chorób dróg oddechowych.

Częstość występowania astmy wśród dzieci bardzo wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad. Ostatnio badacze z USA odkryli, że nawyki żywieniowe utrwalone na wczesnym etapie życia mogą być związane z pojawianiem się świszczącego oddechu oraz z rozwojem astmy w przyszłości.

Naukowcy przebadali blisko 4,5 tys. dzieci w wieku od 2 do 17 lat. Oceniali związek między obecnością AGE i częstotliwością spożycia mięsa a objawami ze strony układu oddechowego.

Okazało się, że wyższe poziomy AGE były istotnie związane ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia świszczącego oddechu, w tym - co ważne - świszczącego oddechu, który zakłócał sen i aktywność fizyczną oraz wymagał przyjmowania leków na receptę. I podobnie: wyższe spożycie mięsa (innego niż owoce morza) wiązało się z częstszymi epizodami świszczącego oddechu i utrudnionym oddychaniem w trakcie snu, co także wymagało stosowania leków przepisanych przez lekarza,.

„Odkryliśmy, że wyższe poziomy AGE, które w dużej mierze wynikają ze spożycia mięsa innego niż owoce morza, były skorelowane ze zwiększonym ryzykiem świszczącego oddechu u dzieci. Efekt ten był niezależny od ogólnej jakości diety oraz od rozpoznania astmy” - mówi główna autorka badania dr Jing Gennie Wang.

„Badania identyfikujące czynniki dietetyczne, które wpływają na objawy ze strony układu oddechowego u dzieci, są bardzo ważne, ponieważ monitorując i modyfikując takie czynniki możemy wpływać na potencjalne zagrożenie opracowując specjalne zalecenia dietetyczne” - dodaje współautorka artykułu dr Sonali Bose.

„Mamy nadzieję, że nasze odkrycia przyczynią się do zrozumienia, czy i jaką rolę określone składniki diety odgrywają w chorobach dróg oddechowych dzieci, takich jak astma” podsumowuje badaczka.(PAP)

kap/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera