Fosfatydylocholina w pożywieniu związana z mniejszym ryzykiem demencji

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Spożywanie produktów zawierających fosfatydylocholinę przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju demencji - informują naukowcy z Finlandii na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".

Źródłem fosfatydylocholiny są głównie jajka, mięso i nasiona soi. Jest ona obecna w każdej komórce organizmu i bierze udział m.in. w przemianie materii i syntezie neuroprzekaźników.

Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii przyjrzeli się danym dotyczącym blisko 2500 mężczyzn, którzy brali udział w szerzej zakrojonych badaniach dotyczących ryzyka chorób serca. Uczestnicy zostali zarejestrowani w latach 1984 - 1989 w wieku 42 - 60 lat. W ciągu kolejnych 22 lat u 337 mężczyzn zdiagnozowano demencję.

Po dokładnej analizie nawyków żywieniowych i danych dotyczących zdrowia uczestników, autorzy ustalili, że wśród mężczyzn spożywających najwięcej fosfatydylocholiny ryzyko demencji było o 28 proc. niższe w porównaniu z mężczyznami spożywającymi jej najmniej. Zależność ta utrzymywała się po wzięciu pod uwagę szeregu innych czynników wpływających na ryzyko demencji, w tym obecności genu APOE4, który ma związek z większym prawdopodobieństwem rozwoju choroby Alzheimera i w populacji Finlandii występuje dość często.

Mężczyźni konsumujący najwięcej fosfatydylocholiny lepiej radzili sobie także podczas testów sprawdzających pamięć i inne funkcje poznawcze. Głównym źródłem fosfatydylocholiny były jaja (39 proc.) i mięso (37 proc.).

Skuteczne działania zapobiegające demencji to suma wielu czynników. Nawet niewielkie zmiany nawyków mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka lub opóźniania rozwoju choroby - podsumowują autorzy. (PAP)

koc/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Mars mógł mieć płynne jądro, uważają naukowcy

  • Fot. Adobe Stock

    Perseverance dostarczył nowych wskazówek odnośnie przeszłości Marsa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera