Lubuskie/ PWSZ w Sulechowie przechodzi do historii

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

W piątek 1 września, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie stanie się Zamiejscowym Wydziałem Uniwersytetu Zielonogórskiego. Funkcjonowała jako samodzielna placówka od 1998 roku, kiedy w Polsce zaczęły powstawać tego typu uczelnie.

Jak poinformowała w czwartek rzecznik Uniwersytetu Zielonogórskiego Ewa Sapeńko, dziekanem Wydziału Zamiejscowego i pełnomocnikiem rektora ds. jego integracji z UZ będzie dotychczasowy rektor PWSZ prof. Marian Miłek.

"Niemal wszyscy pracownicy PWSZ pozostają na dotychczasowych miejscach pracy i swoje zadania będą wykonywać w Sulechowie. Zmiana może dotyczyć jednostkowych przypadków. Natomiast studenci automatycznie stają się studentami Uniwersytetu Zielonogórskiego. Absolwenci PWSZ, którzy obronią się po 1 września br. otrzymają już dyplomy Uniwersytetu” - powiedziała Sapeńko.

Historia Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sulechowie sięga 1998 roku. Początkowo działała pod szyldem Wyższej Szkoły Zawodowej Administracji Publicznej. W minionym roku akademickim na sześciu kierunkach studiowało tam ok. 400 studentów. Sulechowską PWSZ ukończyło ponad 8 tys. osób.

Włączenie sulechowskiej PWSZ do UZ jest konsekwencją kwietniowego porozumienia władz obu uczelni, wyrażonego uchwałami ich senatów oraz zgody na taki ruch wydanej przez ministra nauki i szkolnictwa wyższego, wicepremiera Jarosława Gowina.

Rzecznik UZ wyjaśniła, że celem fuzji jest zwiększenie potencjału naukowego i poprawa sytuacji finansowej szkolnictwa wyższego w regionie. Po połączeniu przez najbliższe pięć lat uczelnie zachowają dotację na stałym poziomie, a do tego będzie ona zwiększona o 3 proc.

PWSZ w Sulechowie wnosi do UZ nowoczesną bazę badawczą skupioną wokół Centrum Energetyki Odnawialnej i Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku.

W Sulechowie nadal studenci będą kształcić się na dotychczasowych kierunkach, takich jak: administracja, energetyka, gospodarka i rozwój zrównoważony, ogrodnictwo, technologia żywności i żywienie człowieka, turystyka i rekreacja, żywienie człowieka i dietoterapia. (PAP)

mmd/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    Nie lekceważmy popularyzacji

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera