Ubrania też mogą szkodzić zdrowiu

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Mało kto zwraca uwagę na dodatkowe certyfikaty gwarantujące wyższą jakość i bezpieczeństwo odzieży, nawet jeśli po jej założeniu wystąpi podrażnienie skóry czy alergia. Szczególnie wysokie kryteria oceny jakości i bezpieczeństwa powinny spełniać artykuły tekstylne dla niemowląt i małych dzieci do lat trzech. W Kolegium Towaroznawstwa Politechniki Łódzkiej podjęto badania odzieży pod kątem bezpieczeństwa i komfortu użytkowania.

Studenci postanowili znaleźć odpowiedzi na pytania nurtujące ich samych, a także ich znajomych, rodzinę i przyjaciół. Czy konsumenci w Polsce są odpowiednio chronieni prawem i czy możemy mieć pewność, że dostępne na rynku polskim produkty odzieżowe są bezpieczne dla najmłodszych?

W laboratorium Katedry Materiałoznawstwa, Towaroznawstwa i Metrologii Włókienniczej, metodą absorpcyjnej spektroskopii atomowej (ASA), studenci zbadali kilka losowo wybranych, dostępnych na polskim rynku, ubranek dla dzieci różnych producentów. Oceniali, czy w tkaninach nie ma metali ciężkich. Badania prowadzili Bartłomiej Pąperski i Bartłomiej Gładkiewicz, pod opieką naukową dr Małgorzaty Koszewskiej oraz dr. inż. Waldemara Machnowskiego.

Badania laboratoryjne wykazały obecność metali ciężkich w dwóch spośród czterech koszulek dla dzieci. Wykryte zostały niedopuszczalne, mogące zagrażać zdrowiu, zawartości ołowiu i miedzi. "Ważne jest, aby nie były przekroczone dopuszczalne, bezpieczne zawartości substancji szkodliwych, m.in. metali ciężkich" – mówi dr inż. Waldemar Machnowski.

Dr Koszewska dodaje, że komfort związany z użytkowaniem koszulek znacznie obniżała także obecność nadruków, w niektórych przypadkach obecnych na znacznej powierzchni koszulek. Przepuszczalność powietrza dzianin w miejscach zadrukowanych była bliska zeru, co wpływać może na złe samopoczucie dziecka.

Analiza mikroskopowa przekrojów poprzecznych dzianiny jednej z koszulek wykazała, że nadruk związany był w dużym stopniu z podłożem. Ogranicza to znacznie zdolność dzianiny do wchłaniania wilgoci i przepuszczania powietrza. Tym samym niwelowane są naturalne, pozytywne właściwości włókna bawełny. Grubość warstwy nadruku stanowiła około 50 proc. grubości podłoża bawełnianego.

W pierwszym etapie badań studenci postanowili dowiedzieć się, jaki jest poziom wiedzy i świadomości rodziców na temat potencjalnych zagrożeń zdrowotnych związanych z użytkowaniem odzieży dla dzieci i niemowląt. Sprawdzili, jak powszechna jest znajomość znaków i certyfikatów gwarantujących jej wysoką jakość i bezpieczeństwo.

"Rodzice przed nabyciem produktu sprawdzają go organoleptycznie, a także piorą przed pierwszym użyciem. Niestety rzadko sprawdzają dodatkowe oznakowanie ubrań - mówi dr Małgorzata Koszewska. - Ponad 40 proc. respondentów nie potrafiło wskazać żadnego zagrożenia związanego z użytkowaniem odzieży. Najczęstsze nieprawidłowości, z jakimi spotykali się kupujący odzież dziecięcą, to nieprawidłowa konstrukcja ubrań, zdarzające się po ich użytkowaniu alergie czy podrażnienia skóry."

Pierwsze wyniki badań studenci zaprezentowali podczas V Konferencji Studenckie Dni Jakości organizowanej na Wydziale Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni. Zajęli tam pierwsze miejsce w kategorii Najlepsza Prezentacja, wyprzedzając 46 prezentacji przygotowanych przez studentów i doktorantów z całej Polski. Studenci realizujący badania są członkami działającego przy Kolegium Towaroznawstwa Studenckiego Koła Naukowego ECOresearch oraz Łódzkiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego.

PAP - Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk (Olszewska)

kol/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera