Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga przywrócić prawidłowe funkcjonowanie nerwów u myszy z cukrzycą - wykazały badania opublikowane w piśmie " Neurophysiology".
Neuropatia cukrzycowa jest powikłaniem występującym u około płowy diabetyków. Jak wykazały wcześniejsze badania, kuracja za pomocą kwasów omega-3 wpływa korzystnie na kontrolowanie poziomu cukru we krwi, a także poprawia pracę wątroby i redukuje stan zapalny u osób otyłych oraz u diabetyków. Zaobserwowano ponadto, że pożywienie wzbogacone kwasami omega-3 redukuje objawy neuropatii u szczurów stanowiących model cukrzycy typu 1 i typu 2.
To pozytywne działanie przypisuje się resolwinom. Są to naturalne lipidy syntezowane przez organizm z kwasów omega-3 i mają silne działanie przeciwzapalne.
Podczas obecnych badań naukowcy z Veterans Affairs Medical Center w Iowa obserwowali myszy z cukrzycą, którym podawano wysokotłuszczowe pożywienie i resolwiny (jeden zastrzyk dziennie) oraz myszy konsumujące pokarm wysokotłuszczowy, w którym połowę zawartości tłuszczu stanowił tran (który jest źródłem kwasów omega-3).
Po porównaniu badanych gryzoni z grupą kontrolną naukowcy stwierdzili, że resolwiny i tran poprawiły funkcjonowanie nerwów - a dokładnie gęstość włókien nerwowych i przekazywanie impulsów między neuronami - redukując problem neuropatii. Naukowcy liczą na to, że podobne rezultaty uzyskają w badaniach na ludziach. (PAP)
koc/jjj/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.