Spożywanie migdałów znacznie zwiększa poziom przeciwutleniaczy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia krążenie - wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii i opublikowane w serwisie Science Daily.
Migdały są źródłem wielu dobroczynnych substancji, w tym witaminy E, zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających.
W badaniach uczestniczyli zdrowi mężczyźni w średnim wieku oraz młodzi mężczyźni, u których występowały czynniki ryzyka chorób serca (m.in. otyłość i nadciśnienie). Konsumowali oni przez miesiąc codziennie 50 g migdałów. Po porównaniu wyników z grupą kontrolną naukowcy stwierdzili, że spożycie migdałów miało związek z podwyższeniem poziomu alfa-tokoferolu (witaminy E) we krwi, a także obniżeniem ciśnienia tętniczego i poprawą krążenia.
"Nasze badania potwierdzają, że migdały należą do tzw. superżywności. Wcześniejsze badania wskazywały juz na to, że sprzyjają one prawidłowemu funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego, jednak nasza analiza udowodniła, że nigdy nie jest za późno, by wprowadzić je na stałe do swojej diety. Nawet garść migdałów spożywana codziennie przez krótki okres czasu może pomóc" - podkreśla autorka badań prof. Helen Griffiths.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.