Pająki na pomoc pszczołom

Nowatorski biopestycyd stworzony na bazie jadu pająka i białek roślinnych może okazać się wybawieniem dla pszczół, choć jest silnie toksyczny dla wielu szkodników roślin - oceniają badacze z brytyjskiego Newcastle University.

Kombinacja naturalnej toksyny pochodzącej od australijskich pająków z rodziny Hexathelidae i lecytyny z przebiśniegu Hv1a/GNA ma niewielki wpływ na przeżywalność pszczół i na ich proces uczenia się oraz zapamiętywania.

Badacze na łamach magazynu "Proceedings of the Royal Society B" podkreślają, że takie przyjazne pszczołom biopestycydy mają duży potencjał, zwłaszcza że wykorzystywane pestycydy chemiczne - neonikotynoidy - wpłynęły na zmniejszenie liczebności tych owadów zapylających.

Pszczoły miodne wykonują specyficzne "tańce" podczas poszukiwania pożywienia, aby wskazać swoim współtowarzyszom, gdzie znaleźć pokarm. Zaburzenie tych umiejętności może mieć konsekwencje dla przetrwania całych pszczelich rodzin, a owady te mają duży wkład w produkcję żywności na świecie.

"Nasze wyniki sugerują, że Hv1a/GNA nie ma szkodliwego wpływu na pszczoły. Poprzednie badania pokazały, że jest on bezpieczny dla zwierząt wyższych, co oznacza, że ma potencjał jako pestycyd i może stać się alternatywą dla preparatów obecnych na rynku" - powiedział Angharad Gatehouse z Newcastle University, jeden z koordynatorów projektu.

Podczas badania wystawiano pszczoły na różne stężenia biopestycydu przez siedem dni. W tym samym czasie robiono im testy pamięciowe i rejestrowano wszelkie zmiany w zachowaniu.

Badacz Erich Nakasu wyjaśnił, że nowy pestycyd musi zostać połknięty przez owady i nie wchłania się przez egzoszkielet jak inne preparaty. "Choć Hv1a/GNA może dostać się do mózgu pszczoły, to nie ma na nią wpływu" - dodał. Również larwy nie podlegają jego działaniu.

Pszczoły miodne zapylają ponad 90 proc. światowych upraw, w tym jabłonie, brokuły, kabaczki, drzewa cytrusowe i melony. Ze względu na obawy dotyczące pszczół stosowanie neonikotynoidów zostało od 1 grudnia 2013 r. zakazane na obszarze Unii Europejskiej – na okres dwóch lat. (PAP)

mrt/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Badania: kawa pomaga zdrowiej się starzeć kobietom

  • Fot. Adobe Stock

    ASCO: w raku jelita grubego ćwiczenia oraz dieta są tak samo ważne jak terapia

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera