
Zmniejszenie wrażliwości kubków smakowych pozwala na manipulowanie długością życia u muszek owocówek – wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „PNAS”.
Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan, Uniwersytetu Stanowego Wayne (USA) oraz Instytutu Friedricha Mieschera (Szwajcaria) zaobserwowali, że hamowanie zdolności muszek owocówek do odczuwania poszczególnych smaków może wydłużać, bądź skracać ich życie.
Przykładowo, desensytyzacja kubków smakowych odpowiedzialnych za percepcję smaku gorzkiego wywiera negatywny wpływ na długość życia owadów, natomiast uniemożliwienie rozpoznawania smaku słodkiego oddziałuje już w sposób pozytywny.
Najwyraźniejszy efekt uzyskuje się w przypadku eliminacji zdolności do wyczuwania smaku wody. Muszki, które nie potrafią rozpoznać smaku wody, żyją o 43 proc. dłużej niż inne owady.
„Wiemy, że (kubki smakowe – PAP) pomagają nam unikać, bądź poszukiwać poszczególnych pokarmów, ale wygląda na to, że u muszek owocówek smak może wywierać głęboki wpływ na fizjologiczny stan organizmu i zdrowe starzenie się” – mówi współautor badania Scott Pletcher.
Badacze tłumaczą, że niemożność odczuwania jakiegoś smaku daje organizmowi wrażenie, iż nie otrzymuje określonych składników odżywczych. Prowadzi to w konsekwencji do zmian fizjologicznych, gdyż ciało próbuje dostosować się do zaistniałej sytuacji.
Muszki, które nie czują smaku wody, odczytują to jako niedobór tego składnika, dlatego zaczynają magazynować więcej tłuszczu i wykorzystują te zapasy do wewnętrznej produkcji wody.
Nie wiadomo jeszcze, co dzieje się w organizmie po utracie zdolności do odczuwania smaku gorzkiego i słodkiego. Będzie to przedmiotem dalszych badań.
„To badanie pozwala nam na dokładniejsze zrozumienie, jak percepcja zmysłowa oddziałuje na zdrowie. Okazuje się, że kubki smakowe robią dużo więcej niż myślimy” – komentuje Pletcher. (PAP)
ooo/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.