Gorąca czekolada chroni przed demencją

Zespół dr Farzaneh Sorond z Harvard Medical School w Bostonie przeprowadził badania na 60 osobach w wieku przeciętnie 73 lat, które nie cierpiały na demencję. Uczestnicy wypijali codziennie 2 filiżanki gorącej czekolady przez 30 dni. Nie spożywali przy tym żadnych innych produktów zawierających kakao.

Po upływie 30 dni przeprowadzono badania sprawności umysłowej oraz pamięci a także ultradźwiękowe pomiary przepływu krwi przez mózg.

Osiemnaście spośród badanych osób miało zaburzony dopływ krwi do mózgu, ale po miesiącu picia czekolady przepływ poprawił się przeciętnie o 8,3 proc. Poprawiły się także wyniki testów mierzących zdolność do zapamiętywania.

Zdaniem autorów badań, czekolada zapobiega demencji, ponieważ poprawia dopływ krwi do mózgu. Mają nadzieję, że uda się opracować opartą na kakao terapię chroniącą komórki mózgu.

Połowa uczestników eksperymentu piła czekoladę zawierającą flawanole - substancje o działaniu przeciwutleniającym, druga połowa – czekoladę pozbawioną flawanoli. Jednak nie stwierdzono różnic pomiędzy obiema grupami.(PAP)

pmw/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Kreatyna może pomóc w leczeniu depresji

  • Fot. Adobe Stock

    Chodzenie wspomaga rekonwalescencję po udarze

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera