
Nieznany wcześniej, prozapalny typ komórek odpornościowych T, który może tłumaczyć, dlaczego dzieci wychowywane w miastach są bardziej podatne na alergie niż ich rówieśnicy z terenów wiejskich, odkryli naukowcy z University of Rochester Medical Center (USA).
Ich badanie, opublikowane w czasopiśmie „Allergy” (https://doi.org/10.1111/all.16489), sugeruje również, że rozwój tych agresywnych komórek T może być powiązany z różnicami w kształtowaniu się mikrobiomu jelitowego we wczesnym dzieciństwie, a więc środowiskiem, w którym dziecko dorasta.
Zespół kierowany przez dr Kirsi Järvinen-Seppo zidentyfikował szczególną subpopulację komórek T pomocniczych typu 2 (Th2), które wykazywały wyjątkowo silne właściwości zapalne. Tego rodzaju komórki były znacznie częściej obecne we krwi niemowląt z miast, u których w późniejszym życiu rozwinęły się alergie.
Komórki T, czyli limfocyty T, to kluczowe elementy układu odpornościowego, odpowiadające m.in. za rozpoznawanie i zwalczanie patogenów. Jednak w tym przypadku badacze odkryli taki ich podtyp, który zdaje się błędnie rozpoznawać niektóre pokarmy jako zagrożenie i wywołuje reakcję zapalną, co może prowadzić do rozwoju alergii.
„Te proalergiczne komórki T wykazują silniejsze właściwości zapalne niż jakiekolwiek inne, które dotąd opisywano w kontekście alergii” – podkreśliła dr Järvinen-Seppo. Jej zdaniem odkrycie to może pomóc nie tylko w przewidywaniu ryzyka wystąpienia alergii, ale również w lepszym zrozumieniu mechanizmów ich powstawania.
W badaniu porównano próbki krwi pobrane od niemowląt z terenów miejskich oraz dzieci z terenów rolniczych. W organizmach tych pierwszych wykryto znacznie wyższy poziom agresywnych komórek Th2, z kolei wśród dzieci ze wsi - większe stężenie komórek T regulatorowych, które pomagają utrzymać równowagę układu odpornościowego i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznych.
Choć badacze zastrzegają, że potrzeba dalszych analiz, by wskazać bezpośrednią przyczynę tych różnic, podejrzewają, że ważną rolę odgrywa zależny od środowiska życia rozwój mikrobioty jelitowej.
„Środowisko rolnicze, bogatsze w różnorodne mikroorganizmy, sprzyja rozwojowi bardziej tolerancyjnego układu odpornościowego. Tymczasem środowisko miejskie może wspierać powstawanie komórek nastawionych na zapalne reakcje alergiczne” – wyjaśniła Järvinen-Seppo.
Autorzy badania mają nadzieję, że w przyszłości przełoży się ono na nowe formy profilaktyki, np. w postaci probiotykoterapii wspierających rozwój „zdrowej” mikrobioty u niemowląt.
„Jeśli uda nam się zrozumieć, co sprzyja powstawaniu agresywnych komórek T u jednych dzieci, a ochronnych u innych, być może znajdziemy sposób na skuteczne zapobieganie rozwojowi alergii” – podsumowała dr Järvinen-Seppo.
Katarzyna Czechowicz (PAP)
kap/ bar/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.