Celiakia – inaczej choroba trzewna - to schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego, związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach, np. pszenicy, życie czy jęczmieniu. Reakcja immunologiczna prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i niedożywienia. Do typowych objawów należą: ból brzucha, wzdęcia, biegunka, zmęczenie i wysypka.
Zgodnie z nowym standardem produkt bezglutenowy nie może zwierać więcej niż 20 części glutenu na milion. U większości osób chorych na celiakię spożycie takiego produktu nie spowoduje objawów choroby.
Na dostosowanie się do przepisów producenci żywności zasadniczo mają rok, jednak FDA wzywa ich do wcześniejszego spełnienia wymagań.
W USA na celiakię cierpi około 3 milionów osób. Na bezglutenową żywność wydają rocznie ponad 4 miliardy dolarów. Choć na opakowaniach często pojawia się informacja o zawartości pszenicy, w przypadku domieszki jęczmienia i żyta często jej brakuje.
Wprowadzenie standardu zaproponowano jeszcze za prezydentury George\'a W. Busha, jednak konieczność dokładnej oceny spowodowała spore opóźnienie.(PAP)
pmw/ mrt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.