Dopamina poprawia pamięć długotrwałą

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Hormon dobrego samopoczucia ma wpływ na pamięć epizodyczną, czyli tę część pamięci długotrwałej, która przechowuje informacje na temat konkretnych zdarzeń. To ona pierwsza pada ofiarą demencji - podaje "Journal of Neuroscience".

Neurobiolodzy z Niemieckiego Centrum Chorób Neurodegeneracyjnych i Uniwersytetu Ottona von Guerickego w Magdeburgu przeprowadzili badania w grupie osób od 65 do 75 lat, które przyjmowały prekursor dopaminy lub placebo. W porównaniu z grupą kontrolną, osoby, które otrzymywały dopaminę lepiej wypadały podczas testów pamięciowych.

Dopamina nazywana jest hormonem dobrego samopoczucia, gdyż jest wydzielana do mózgu wtedy, gdy jesteśmy zadowoleni. Odpowiada m.in. za koordynację i napięcie mięśni i koordynację procesów emocjonalnych. Dzięki niej neurony mogą komunikować się z innymi neuronami oraz komórkami tkanki mięśniowej.

Wcześniejsze badania na modelu zwierzęcym wykazały, że mózg potrzebuje dopaminy, aby móc magazynować wspomnienia. By sprawdzić, w jaki sposób dopamina wpływa na pamięć epizodyczną u ludzi naukowcy porównali zdolność zapamiętywania zdjęć w grupie przyjmującej lewodopę (L-DOPA), tj. prekursor dopaminy, powodujący wzrost stężenia tego neuroprzekaźnika w mózgu, oraz placebo.

Badanym pokazano serię czarnobiałych zdjęć, które po upływie dwóch, a następnie sześciu godzin mieli oni odróżnić od fotografii, których wcześniej nie widzieli. Zarówno podczas pierwszego kontaktu ze zdjęciami, jak i podczas testów naukowcy obserwowali aktywność mózgów uczestników.

Choć po upływie dwóch godzin nie zaobserwowano znaczącej różnicy pomiędzy osobami przyjmującymi lewodopę i placebo, po upływie sześciu godzin była ona już wyraźna. Grupa z podwyższonym stężeniem dopaminy rozpoznawała około 20 proc. więcej fotografii niż grupa kontrolna.

Te badania dostarczają nowych danych na temat powstawania wspomnień długotrwałych i być może pomogą w przyszłości poprawić jakość życia osób cierpiących na chorobę Alzheimera - zauważa autor badań Emrah Duezel.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera