Witamina B3 pomaga zwalczać "superbakterie"

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Witamina B3 może pomóc w walce z bakteriami odpornymi na antybiotyki - informuje "Journal of Clinical Investigation".

Jak wykazali naukowcy z zespołu kierowanego przez Pierre\\'a Kyme i Nilsa H. Thoennissena z Los Angeles, witamina B3, znana też jako nikotynamid, poprawia zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty). Szczególnie odporne na antybiotyki szczepy gronkowca (MRSA) są dużym problemem, zwłaszcza w przypadku osób leczonych w szpitalach czy domach opieki. Pojawiają się także w więzieniach, koszarach i wśród sportowców.

Pod wpływem witaminy zwiększa się liczba neutrofilów - białych krwinek, które potrafią zabijać i pochłaniać szkodliwe bakterie. Prawdopodobnie \"włączane\" są pewne przeciwbakteryjne geny.

Witamina B3 powszechnie występuje między innymi w mięsie, orzechach i ziarnach zbóż. Podczas opisywanych badań prowadzonych na zwierzętach oraz ludzkiej krwi zastosowano jednak dawki znacznie większe od uzyskiwanych z pokarmem.

Choć na razie nie ma bezpośrednich dowodów z badań klinicznych, autorzy uważają, że podawanie suplementów witaminy B3 mogłoby zwiększyć skuteczność leczenia zakażeń gronkowcowych innymi lekami, na przykład antybiotykami. Nikotynamid znany jest od dawna i nie powinno być problemu z jego zastoswaniem z leczeniu. (PAP)

pmw/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera