Wyniki amerykańskiego badania, opublikowane w "Journal of Consumer Research", sugerują, że rozmiar i kolor naczyń może mieć wpływ na wielkość nakładanych porcji jedzenia, a w związku z tym na zmianę naszej wagi.
"Im większe naczynie, tym większa porcja. Jeśli używasz bardzo dużych talerzy, prawdopodobnie nakładasz sobie od 9 do 31 proc. jedzenia więcej niż normalnie" - piszą autorzy artykułu Koert van Ittersum z Georgia Institute of Technology i Brian Wansink z Cornell University.
Za wszystko odpowiedzialne jest złudzenie optyczne (Delboeuf illusion), które sprawia, że postrzegamy kółko jako znacznie mniejsze, jeśli jest ono otoczone przez inne kółko, dużego rozmiaru, niż w sytuacji, gdy byłoby ono otoczone przez kółko małego rozmiaru. W praktyce, jeśli nakładamy posiłek na mały talerz, porcja wygląda na relatywnie większą niż jest w rzeczywistości i odwrotnie, gdy nakładamy jedzenie na talerz duży, nasza porcja wygląda na relatywnie mniejszą.
Na wielkość porcji wpływa też kolor naczynia lub obrusa. Kontrastowy kolor talerza może zredukować ilość nakładanego jedzenia nawet o 21 proc. Modyfikacja barwy obrusa wywołuje 10-procentową zmianę.
Od 1900 roku rozmiar przeciętnego talerza zwiększył się o prawie jedną czwartą. Musimy być ostrożni, bo spożywanie nawet o 50 kalorii więcej niż potrzebujemy, może skutkować wzrostem wagi o ponad 2 kg rocznie.
"Najlepszym sposobem jest zastąpienie misek i talerzy mniejszymi naczyniami w kontrastowych kolorach" - radzą autorzy.
PAP - Nauka w Polsce
ooo/ krf/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.