Składniki oliwy z oliwek oraz tłuszczu rybiego łagodzą objawy ostrego zapalenia trzustki – wynika z hiszpańskich badań, o których informuje serwis AlphaGalileo.
Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie doszli do takich wniosków na podstawie eksperymentów in vitro oraz na myszach, u których wywoływano ostre zapalenie trzustki.
Ich wyniki zostały częściowo opublikowane na łamach pisma "Proceedings of the Nutrition Society".
Ostre zapalenie trzustki jest związane z uszkodzeniem komórek tego narządu I wydostaniem się z nich aktywnych enzymów trawiennych do otaczających tkanek I krwiobiegu. Towarzyszy temu rozwój stanu zapalnego, który jest stymulowany przez napływające w miejsce uszkodzenia komórki odporności.
Do najczęstszych przyczyn ostrego zapalenia trzustki zalicza się nadużywanie alkoholu i kamicę pęcherzyka żółciowego, ale też infekcje wirusowe, bakteryjne czy pasożytnicze, urazy, różne leki. Podwyższone ryzyko ostrego zapalenia trzustki dotyczy osób chorych na cukrzycę, otyłych oraz z zaburzeniami lipidowymi (podwyższonym poziome cholesterolu).
Choroba objawia się ostrym bólem w obrębie jamy brzusznej, mogą jej towarzyszyć nudności i wymioty, gorączka, przyspieszenie tętna, spadek ciśnienia krwi, wzdęcie brzucha, zmniejszenie wydalania moczu i zaburzenia świadomości. Ostre zapalenie trzustki może doprowadzić do poważnych powikłań i zgonu.
Najnowsze hiszpańskie badania wykazały, że kwas oleinowy oraz flawonoid o nazwie hydroksytyrozol obecny w szczególnie dużych ilościach w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach mogą zapobiegać lub łagodzić ostre zapalenie trzustki.
Związki te wpływają na poziomie cząsteczek na mechanizmy zaangażowane w rozwój zapalenia trzustki.
Hydroksytyrozol jest flawonoidem o działaniu przeciwutleniającym. Zwalcza wolne rodniki, które w nadmiarze powodują uszkodzenie cennych składników komórek (w tym lipidów błon komórkowych) i przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych. Kwas oleinowy z grupy kwasów tłuszczowych omega-9 oraz kwasy omega-3 z ryb należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich obecność w diecie korzystnie wpływa na skład lipidów w błonach komórkowych i sprzyja powstawaniu związków o działaniu przeciwzapalnym.
Autorzy pracy przypominają, że oliwa z oliwek i ryby są składnikami diety śródziemnomorskiej, która została wpisana przez UNESCO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Oświaty, Nauki i Kultury) na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości i dlatego „ważne jest dostarczanie naukowych dowodów, które wyjaśniałyby jej korzystny wpływ na zdrowie”.
PAP - Nauka w Polsce
jjj/ tot/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.