Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni wątrobę przed szkodliwym wpływem nadmiaru wolnych rodników - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Nutrition and Metabolism". <br /><br />
Naukowcy z Uniwersytetu w Monastyrze w Tunezji oraz Uniwersytetu Króla Sauda w Rijadzie w Arabii Saudyjskiej przeprowadzili doświadczenia na 80 szczurach. Część z nich przez miesiąc otrzymywała za pośrednictwem sondy małe dawki herbicydu o nazwie kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy. Wiadomo, że obniża on w komórkach poziom enzymów neutralizujących wolne rodniki. W rezultacie stężenie tych reaktywnych cząsteczek rośnie tak bardzo, że dochodzi do uszkodzenia wątroby.
Okazało się jednak, że u zwierząt, którym oprócz herbicydu podawano oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno (extra virgin), nasilała się aktywność enzymów neutralizujących wolne rodniki, a uszkodzenie było znacznie mniejsze. Innymi słowy, oliwa z oliwek chroniła częściowo przed toksycznym wpływem herbicydu na wątrobę.
Podobne efekty uzyskano podając szczurom zamiast oliwy, jedynie jej tzw. hydrofilową (czyli mieszającą się z wodą) frakcję, w której to rozpuszczone są polifenole. Podawanie frakcji lipofilnej (skłonnej do rozpuszczania się w tłuszczach) nie chroniło przed nadmiarem wolnych rodników, ale poprawiało za to skład tłuszczów w wątrobie.
Zdaniem autorów pracy, wskazuje to, że za ochronne działanie oliwy wobec wątroby odpowiadają głównie obecne w niej polifenole. JJJ
PAP - Nauka w Polsce
tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.