Naukowcy potwierdzają, że bioaktywne związki zawarte w ekstrakcie z pestek awokado wykazują wyraźne właściwości przeciwzapalne. Ich wnioski ukazały się na łamach pisma "Advances In Food Technology and Nutritional Sciences".
Podczas badań laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Stanu Pensylwania testowali działanie ekstraktu z pestek awokado na hodowle komórek oraz enzymy uczestniczące w odpowiedzi immunologicznej i rozwoju stanów zapalnych.
Wyhodowane w laboratorium makrofagi (komórki układu odpornościowego) były aktywowane przez bodźce prozapalne w obecności ekstraktu z pestek awokado lub bez jego obecności. Naukowcy mierzyli produkcję ważnych mediatorów zapalnych i aktywność szlaków sygnalizacyjnych w komórkach po ekspozycji na ekstrakt.
"Pestki awokado często lądują w koszu na śmieci, podczas gdy mogłyby być na większą skalę przetwarzane i wykorzystywane do produkcji zdrowych dodatków do żywności" - podkreśla autor badań dr Joshua Lambert.
"Zaobserwowany przez nas poziom aktywności ekstraktu jest bardzo dobry. Aktywność hamująca stan zapalny była widoczna już przy niskich stężeniach, co uzasadnia potrzebę dalszych badań" - dodaje naukowiec.
Autorzy zapowiadają, że kolejnym krokiem będzie przeprowadzenie badań na zwierzęcym modelu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. (PAP)
koc/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.