Regularne spożywanie awokado przyczynia się do zmiany umiejscowienia tłuszczu w okolicach brzucha u kobiet – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Illinois, których wnioski opublikował „Journal of Nurtition”.
Do badań rekrutowano 105 dorosłych osób z nadwagą lub otyłością. U kobiet, które przez 12 tygodni codziennie konsumowały awokado zaobserwowano zmniejszenie poziomu głębokiego tłuszczu trzewnego.
„Celem nie była utrata wagi, lecz zrozumienie, w jaki sposób awokado wpływa na magazynowanie tłuszczu w organizmie. Lokalizacja tłuszczu ma bowiem duże znaczenie dla zdrowia” – mówi prowadzący badania dr Naiman Khan.
Tłuszcz trzewny otacza narządy wewnętrzne i zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, dlatego też jest bardziej szkodliwy niż tłuszcz podskórny.
Redukcję tłuszczu trzewnego zaobserwowano jedynie u kobiet spożywających awokado. W przypadku mężczyzn lokalizacja tłuszczu pozostała bez zmian. U obu płci konsumpcja awokado nie wpłynęła na tolerancję glukozy.
„Zmiany w jadłospisie mogą modyfikować to, w jaki sposób tłuszcz rozkłada się w naszym organizmie. Dalsze badania mogą pomóc ustalić, dlaczego awokado korzystnie wpływa na dystrybucję tłuszczu u kobiet, jednak nie u mężczyzn” – komentują autorzy publikacji (DOI: 10.1093/jn/nxab187) .(PAP)
koc/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.