<p>Pijąc czarną herbatę z mlekiem, eliminujemy jej dobroczynny wpływ na układ krwionośny - informują naukowcy w "European Heart Journal".</p>
Czarna herbata wyraźnie poprawia zdolność tętnic do rozluźniania się i rozszerzania. Wiele badań eksperymentalnych i klinicznych wskazuje na to, że ma ona działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Prowadzone zarówno na ochotnikach, jak i na aortach szczurów oraz komórkach tkanki śródbłonkowej badania wykazały, że herbata rozluźnia te naczynia, powodując wytwarzanie tlenku azotu.
Dodanie mleka do herbaty blokuje ten efekt - twierdzą naukowcy zw szpitala Charite w Berlinie.
Okazało się, że "winowajcą" jest obecna w mleku grupa białek - kazein, które reagują z zawartymi w herbacie katechinami. Katechiny są związkami z grupy flawonoidów. To głównie one odpowiadają za ochronne działanie herbaty w stosunku do naczyń krwionośnych.
ZAN
PAP - Nauka w Polsce
tot
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.