<p>Mało już dziś znane w Polsce i rzadko spotykane w innych krajach potrawy miejscowej kuchni to atuty, którymi władze gminy Przeworsk na Podkarpaciu chcą promować w Europie swój region.</p>
Sława tych wypieków nie dorównuje góralskim oscypkom, ale ich oryginalny smak i kształt, może - zdaniem samorządowców - podbić europejskie stoły, promując specjały ziemi przeworskiej, tym bardziej, że receptura tych obrzędowych wypieków pozostaje tajemnicą miejscowych gospodyń. Ponoć nikt nie potrafi upiec ich w identyczny sposób, więc "podróbki" nie wchodzą w rachubę.MSZ
PAP - Nauka w Polsce
reo
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.