Naukowcy "przyłapali" jajka na podskakiwaniu

<p>Japońscy naukowcy udowodnili, że ugotowane na twardo jajka potrafią &quot;same&quot; skakać do góry - czytamy w serwisie internetowym <a href="http://www.nature.com/">Nature</a>. Nie zobaczymy tego jednak na wielkanocnym stole - uspokajają badacze - do podpatrywania harców jajek potrzebny jest bowiem specjalny laboratoryjny sprzęt.</p>

Dlaczego nie można obserwować zjawiska na pisankach we własnej kuchni? Jajka skaczą na bardzo niewielką wysokość - co najwyżej jednej dziesiątej milimetra, a cały podskok trwa tylko kilka tysięcznych sekundy.

Już cztery lata temu fizyków z Japonii oraz z Uniwersytetu Cambridge zaintrygowało, dlaczego obracające się wokół własnej osi jajko nagle samo podnosi się do pozycji stojącej. Po serii eksperymentów, udało im się wyjaśnić siły kierujące tym zjawiskiem - część energii obrotowej zamieniała się w siłę "ciągnącą" jajko do góry.

Wtedy też badacze zaczęli się zastanawiać, czy te same siły mogą sprawić, że jajko na chwilę oderwie się od powierzchni i podskoczy do góry. Fotografie sugerowały, że jest to możliwe, ale brakowało dowodów.

Dostarczył je dopiero teraz zespół z japońskiego Uniwersytetu Keio. Badania trwały aż dwa lata, gdyż na potrzeby eksperymentów naukowcy musieli skonstruować specjalną maszynę, podłączoną do kamer, mikrofonów oraz czujników elektronicznych.

"Klucz do sukcesu to odpowiednie zakręcenie leżącym na płaskiej powierzchni jajkiem, w tempie 1800 obrotów na minutę" - tłumaczy szef zespołu Yutaka Shimomura.

Najpierw eksperymenty prowadzono z użyciem metalowego jajka, które - jak wykazały wszystkie urządzenia pomiarowe - podskakiwało do góry. Po sukcesie ze sztucznym jajkiem naukowcy powtórzyli badania już na prawdziwym - ugotowanym na twardo. Kamery zarejestrowały jak jajko zaczęło szybko się obracać i kilkakrotnie podskoczyło, zanim na chwilę stanęło "na sztorc".

Jak tłumaczą, tego typu podskoki są wywoływane przez różne zakłócenia ruchu szybko obracającego się jajka - powodem może być np. minimalna asymetria jajka albo nierówność na jego skorupce.

Badania te wyglądają dość niepoważnie, ale naukowcy przekonują, że fizyka zabawnych podskoków jajek ma przełożenie na inne, istotne procesy inżynieryjne. Dlatego też, chcą kontynuować eksperymenty - kolejnym etapem ma być zbadanie, czy skaczą także surowe jajka. "Ich ruchy są znacznie bardziej skomplikowane, ze względu na płynną zawartość skorupki" - podkreślają Japończycy. DWO

PAP - Nauka w Polsce

jjj

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera