<strong>Typowa dla diety śródziemnomorskiej oliwa z oliwek chroni serce dzięki zawartym w niej fenolom - informuje "Journal of the American College of Cardiology".</strong>
Od dawna wiadomo, że oparta na oliwie z oliwek dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko zawału serca. Zdaniem hiszpańskich naukowców z Kordoby taki efekt dają zawarte w oliwie związki zwane fenolami - mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i zapobiegają zakrzepom.
Naukowcy doszli do takich wniosków po przebadaniu 21 ochotników z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Porównywano efekt spożywania oliwy bogatej w fenole oraz sztucznie ich pozbawionej.
Okazało się, że na kilka godzin po spożyciu oliwy bogatej w fenole poprawiała się reakcja naczyń krwionośnych w palcach na zmiany ciśnienia krwi. Gdy naczynia krwionośne palców słabo reagują na takie zmiany, może to świadczyć o problemach z układem sercowo-naczyniowym, tłumaczą naukowcy. Co więcej, dzięki oliwie z fenolami zmniejszała się także ilość szkodliwych dla naczyń wolnych rodników. Natomiast oliwa pozbawiona fenoli nie miała korzystnego działania.
Najbardziej wartościowa jest oliwa z pierwszego tłoczenia oliwek (virgin bądź extra virgin). Ma ona największą zawartość fenoli. PMW
Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.
jjj
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.