<strong>Młode dziewczęta mają mocniejsze kości, jeśli przyjmują duże ilości wapnia wraz z pokarmem, a nie w postaci preparatów - o wynikach fińskich badań informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition".</strong>
Badacze z fińskiego Uniwersytetu Jyvaskyla zaznaczają jednak, że jeśli dieta dziecka zawiera wystarczającą ilość wapnia, dodatkowe zwiększanie dawki tego pierwiastka nie przyniesie żadnych korzyści.
Naukowcy objęli badaniami 195 zdrowych dziewcząt między 10 a 12 rokiem życia. Rozwój tkanki kostnej w tym czasie ma decydujący wpływ na jakość kości i ryzyko osteoporozy w życiu dorosłym.
Prez dwa lata część dziewcząt otrzymywała dziennie 1000 mg wapnia w postaci tabletek, a część w postaci chudego sera. Jeszcze jedna grupa dziewcząt - kontolna, otrzymywała tabletki z placebo.
"Okazało się, że wapń zawarty w pokarmie wpłynął najkorzystniej na kości badanych dzieci. W porównaniu z innymi grupami największą gęstość tkanki kostnej miały dziewczynki z grupy, która jadła ser" - komentuje prowadzący badania dr Sulin Cheng.
Zdaniem naukowców, wyniki ich badań wskazują, że w przypadku dzieci odżywiających się zdrowo i rozwijających się prawidłowo podawanie preparatów z wapniem jest bezcelowe i niepotrzebne. JJJ
* * *
Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.
jjj
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.