Naukowcy z Opola i Krakowa zbadają elastyczność energetyczną budynków

Adobe Stock
Adobe Stock

Politechniki Opolska i Krakowska, w ramach konsorcjum, będą badały mechanizmy elastyczności energetycznej budynków. Uczelnie otrzymały na projekt blisko milion złotych z Narodowego Centrum Nauki - przekazała PAP rzecznik opolskiej uczelni Anna Kułynycz.

Jak tłumaczy Kułynycz, projekt ma na celu "zbadanie mechanizmów i możliwości rządzących elastycznością energetyczną budynków poprzez wykorzystanie zaawansowanych technik symulacji i uczenia maszynowego". Dodała, że projekt ma być finansowany ze środków Narodowego Centrum Nauki; konsorcjum uczelni technicznych z Opola i Krakowa na badania otrzymały blisko milion złotych.

"Pomysł na projekt jest wynikiem współpracy z Politechniką Krakowską a poprzez wymianę wiedzy osiągamy efekt synergii" - podkreśla prorektor ds. nauki i rozwoju Politechniki Opolskiej, prof. dr hab. Grzegorz Królczyk.

Jak wyjaśniają autorzy projektu, elastyczność energetyczna budynku to zdolność do zarządzania jego zapotrzebowaniem i wytwarzaniem energii zgodnie z lokalnymi warunkami klimatycznymi. Zdaniem specjalistów, budynki mogą być w sposób elastyczny zasilane z różnych źródeł, przy czym energia ta może pochodzić także z wykorzystania masy termicznej budynku, zmiany harmonogramów pracy systemów zasilania, wentylacji i klimatyzacji.

"Elastyczność energetyczna budynku może zatem zapewnić wyjątkowe możliwości skutecznego zarządzania zapotrzebowaniem i komfortem cieplnym użytkowników, w szczególności w ekstremalnych warunkach pogodowych. Może również stanowić element elastycznych usług sieciowych i przyspieszyć przejście na niskoemisyjną przyszłość energetyczną" - uważają autorzy projektu badań. (PAP)

autor: Marek Szczepanik

masz/ aop/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera