Lodowiec kontynentalny Grenlandii skurczył się o 5 tys. km2 powierzchni w ciągu 37 lat

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Lodowiec kontynentalny Grenlandii stracił 5 091 km2 powierzchni w latach 1985-2022 - wynika z badań opublikowanych w środę w czasopiśmie Nature.

Jest to pierwsze pełne oszacowanie utraty powierzchni lodowca - poinformowała agencja Reutera.

Według badania w wyniku cofania się lodowca Grenlandia skurczyła się o 1 034 gigaton lodu.

Utracone 5 091 km kwadratowych stanowi obszar o wielkości wyspiarskiego kraju Trynidad i Tobago - wskazał Reuters.

W badaniu wykorzystano ponad 200 000 obserwacji satelitarnych oraz operacji wykonanych przy pomocy sztucznej inteligencji, by ustalić zmiany w czasie pozycji lodowców.

"Na Grenlandii są obszary, gdzie wszystko po prostu się cofa i rozpada" - powiedział współautor badania Alex Gardner, naukowiec z Laboratorium Napędu Odrzutowego (Jet Propulsion Laboratory) NASA.

"Poprzednie metody nie były zbyt dobre w mierzeniu zmian w pokrywie lodowej. Ale zmiana jest ogromna" - dodał.

Grenlandzki lądolód jest jedną z dwóch pozostałych na świecie pokryw lodowych, obok Antarktydy. Pokrywa około 80 proc. jej powierzchni. (PAP)

mwt/ mms/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Badania: test stania na jednej nodze dobrze określa stan zdrowia i ryzyko zgonu u osób 50+

  • Fot. Adobe Stock

    Wirtualne zajęcia jogi skutecznym remedium na przewlekły ból pleców

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera