Ciemne glony mogą przyspieszyć topnienie pokrywy lodowej Grenlandii

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Przystosowane do wzrostu na odsłoniętym lodzie Arktyki głony pochłaniają światło i nagrzewają się, co może nasilać topnienie pokrywy lodowej, a w efekcie – podnosić poziom mórz - informuje pismo "Nature Communications".

Większa część Grenlandii pokryta jest lodem. Wzrost temperatur ma tej wyspie sprawia, że lód szybko topnieje. W rezultacie lody Grenlandii są największym pojedynczym czynnikiem przyczyniającym się do wzrostu poziomu morza na świecie.

Ciemne glony z rodzaju Ancylonema, które rozwijają się na powierzchni arktycznej pokrywy lodowej, prawdopodobnie rozszerzą swój zasięg w przyszłości, co nasili topnienie lodu, wzrost poziomu morza i globalne ocieplenie - sugerują naukowcy.

Glony te "kwitną" na płatach lodu, zwanych strefami ablacji, które są odsłaniane każdego lata, gdy cofa się linia śniegu na pokrywie lodowej. Zakwity przyciemniają lód, dlatego odbija on mniej światła i pochłania więcej ciepła, a jego topnienie zwiększa się szacunkowo 10 do 13 procent.

James Bradley z Mediterranean Institute of Oceanography w Marsylii i jego współpracownicy zebrali próbki Ancylonema z południowo-zachodniego krańca pokrywy lodowej i zbadali komórki za pomocą zaawansowanych technik obrazowania.

Jak wykazały badania, glony są w wysokim stopniu przystosowane do warunków ubogich w składniki odżywcze, co sugeruje, że mogą wnikać w lód na większych wysokościach, gdzie składniki odżywcze są rzadkie.

Globalne ocieplenie już powoduje cofanie się linii śniegu na większe wysokości, co powoduje odsłanianie większych obszarów lodu, który odbija mniej światła niż śnieg, a co a tym idzie, przyspiesza topnienie. Rozwijające się na lodzie glony to kolejny czynnik, jaki trzeba będzie brać pod uwagę w przyszłych prognozach klimatycznych. Dlatego tak ważne było ustalenie (DOI: 10.1038/s41467-025-56664-6), ile składników odżywczych potrzebują komórki Ancylonema i czy są one w stanie wydajnie pobierać i magazynować ograniczone składniki odżywcze dostępne w otoczeniu.

Paweł Wernicki (PAP)

pmw/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Wolniejszy prąd oceaniczny może chronić amazoński las deszczowy

  • Fot. Adobe Stock

    Aspartam spowodował u myszy uszkodzenia naczyń

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera