Fot. Fotolia

Polacy na podium mistrzostw Europy Środkowej w programowaniu zespołowym

Zespoły programistów z Uniwersytetu Warszawskiego i Wrocławskiego zajęły 2. i 3. miejsce w Mistrzostwach Europy Środkowej w Programowaniu Zespołowym (CERC). Dzięki temu awansowały do światowych mistrzostw, które odbędą się w Maroku w 2015 r.

  • Studenci UW na 5. miejscu w mistrzostwach programowania zespołowego

    Piąte miejsce i srebrny medal wywalczył w środę zespół programistów z Uniwersytetu Warszawskiego w światowym finale Akademickich Mistrzostw w Programowaniu Zespołowym (ACM-ICPC) w Rosji. Studentom udało się rozwiązać pięć z dwunastu zadań.

  • Trzy polskie zespoły w światowym finale mistrzostw programowania

    Zespoły z Uniwersytetów: Jagiellońskiego, Warszawskiego i Wrocławskiego wystartują w światowym finale Akademickich Mistrzostw w Programowaniu Zespołowym (ACM-ICPC). Finały odbędą się w dniach 22-26 czerwca w Jekaterynburgu w Rosji.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera