08.06.2024 PAP/Lech Muszyński

Barszcz Sosnowskiego sprzyja pszczołom miodnym kosztem dzikich zapylaczy

Niezwykle inwazyjny barszcz Sosnowskiego działa jak magnes na pszczoły miodne. Tam, gdzie rośnie najgęściej, niemal nie ma innych zapylaczy - wynika z badań dr Emilii Grzędzickiej z Polskiej Akademii Nauk. Z czasem może to prowadzić do zaniku wielu gatunków dzikich pszczół i zaburzenia naturalnych procesów zapylania.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Pszczoły miodne zabierają pyłek rdzennie amerykańskim gatunkom

    Rodzime dla USA pszczoły i trzmiele mogą zostać wyparte przez pszczoły miodne, które wstają wcześnie i zabierają prawie 80 proc. dostępnego pyłku - informuje pismo „Insect Conservation and Diversity”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy: rośliny „słyszą” bzyczenie pszczół

    W odpowiedzi na nagranie bzyczenia pszczół lwie paszcze nasilają produkcję nektaru w kwiatach, co wskazuje, że rejestrują dźwięki wydawane przez owady zapylające – wynika z badania włoskich, hiszpańskich i australijskich naukowców.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Ekspert: jedna trzecia polskich rodzin pszczelich jest podtruwana

    W Polsce jest ponad 2 mln pszczelich rodzin, według ekspertów jedna trzecia z nich jest podtruwana pestycydami. Zagrożeniem dla pszczelich rodzin jest też wprowadzanie do upraw roślin samopylnych i pszczele choroby: warroza i nosemoza.

  • Fot. materiały prasowe
    Życie

    Zachodniopomorskie/ Życie pszczół w kamerach, Uniwersytet Szczeciński uruchomił Pasieka TV

    Naukowcy Uniwersytetu Szczecińskiego, którzy badają antynowotworowe właściwości produktów pszczelich, uruchomili w tym tygodniu platformę PASIEKA TV, dzięki której można przez trzy kamery oglądać życie pszczół.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Miejskie światło szkodzi pszczołom

    Wszechobecne sztuczne światło utrudnia pszczołom sen – donoszą naukowcy z USA. Może ono zaburzać cykl dobowy owadów, a przez to zmniejszać ich sprawność i utrudniać zapylanie.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Eksperci: produkty pszczele mogą być stosowane w medycynie; konieczne wypracowanie standardów

    Produkty pochodzenia pszczelego, oprócz miodu także propolis, pyłek pszczeli, pierzga, wosk czy mleczko pszczele, mają działanie lecznicze i jest to poparte badaniami naukowymi – podkreślają eksperci. Konieczne jest jednak wypracowanie standardów ich stosowania w medycynie.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    MRiRW: w czwartek Wielki Dzień Pszczół, wszyscy mogą pomóc je chronić

    Każdy może pomóc pszczołom, m.in. sadząc rośliny miododajne, które dostarczają im nektaru i pyłku - przekazał w czwartek resort rolnictwa z okazji Wielkiego Dnia Pszczół. Jak podkreślono, zapylają one 70 proc. gatunków roślin uprawnych, tymczasem zjawisko wymierania pszczelich rodzin przybiera na sile.

  • Fot. materiały prasowe
    Życie

    Monitoring wykryje pasożyty pszczół

    Pasożyty pszczół można wykryć za pomocą kamer monitorujących ule i aplikacji wspierającej pszczelarzy. W projekcie BeeBrain studenci Politechniki Krakowskiej (PK) chcą chronić pszczoły stosując system akwizycji, analizy i wizualizacji danych z ula wraz z aplikacją wykorzystującą zaawansowany model detekcji obrazu.

  • Makatka siedmiozębna (Anthidium septemspinosum). Źródło: Adobe Stock
    Życie

    Badaczki: chrońmy pszczoły w miastach

    Miasta mogą stanowić schronienie dla pszczół, jeśli będą miały skuteczne strategie wspierania tych owadów zapylających. Potrzebnych jest jednak więcej badań, aby kierować polityką miejską i planami ochrony pszczół - postulują autorki wydanej właśnie publikacji „Pszczoły Białegostoku”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Prof. Nawrocki: mamy pierwszy lek na glejaka istotnie poprawiający rokowania chorych

  • Prorektor UW: wzmocnienie nadzoru państwa nad uczelniami jest zasadne

  • Poważne grzybice w Polsce – nowe dane pokazują skalę porównywalną z chorobami cywilizacyjnymi

  • Jak zabić zmarłego? Sądy na Śląsku do XVIII wieku karały za magię pośmiertną

  • Największa superpełnia Księżyca w tym roku - 5 listopada

  • Fot. Adobe Stock

    Nadwrażliwość na gluten w rzeczywistości nie wynika z glutenu

  • Sztuczna inteligencja dostarcza płytszej wiedzy niż samodzielne wyszukiwanie w internecie

  • Egipt/ Otwarcie Wielkiego Muzeum Egipskiego: skarby Tutanchamona jako impuls dla turystyki

  • Naukowcy: dłuższy spacer lepszy niż kilka krótkich

  • Kakao może chronić przed skutkami długiego siedzenia

Fot. materiały prasowe FNP

Ewelina Knapska, Dorota Gryko, Anna Matysiak i Wojciech Knap - laureatami Nagród FNP

Fundacja na rzecz Nauki Polskiej po raz 34. wskazała laureatów corocznych Nagród FNP. W zwycięskim gronie znalazły się aż trzy badaczki: prof. Ewelina Knapska, prof. Dorota Gryko, prof. Anna Matysiak oraz prof. Wojciech Knap. Wysokość każdej z Nagród to obecnie 250 tys. zł.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera