Fot. Fotolia

Spożywanie awokado wpływa na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej u kobiet

Regularne spożywanie awokado przyczynia się do zmiany umiejscowienia tłuszczu w okolicach brzucha u kobiet – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Illinois, których wnioski opublikował „Journal of Nurtition”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Codzienna porcja awokado to mniej złego cholesterolu

    Coraz bardziej popularny w Polsce owoc obniża poziom wyjątkowo szkodliwej frakcji cholesterolu. Działa tak m.in. poprzez ochronę przed utlenianiem tej powszechnej w organizmie substancji.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Ekstrakt z pestek awokado może pomóc przy przewlekłych stanach zapalnych

    Naukowcy potwierdzają, że bioaktywne związki zawarte w ekstrakcie z pestek awokado wykazują wyraźne właściwości przeciwzapalne. Ich wnioski ukazały się na łamach pisma "Advances In Food Technology and Nutritional Sciences".

  • Awokado wspomaga wchłanianie prowitaminy A

    Dodanie świeżego awokado do pomidora lub marchewki znacznie poprawia absorpcję karotenoidów oraz ich przekształcenie w aktywną formę witaminy A - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Nutrition".

  • Awokado może pomóc kontrolować apetyt

    Zjedzenie połowy awokado na lunch powoduje, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej i spada ochota na podjadanie między posiłkami - wynika z badań, które opublikowało pismo "Nutrition Journal".

  • Badania: Miłośnicy awokado odżywiają się zdrowiej

    Osoby, które codziennie sięgają po awokado, zwykle przestrzegają zasad zbilansowanej diety i są szczuplejsze - wynika z najnowszych badań, które publikuje "Nutrition Journal".

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Prof. Tomasz Dietl nowym przewodniczącym Rady NCN

  • Polacy opisali nowy typ reakcji chemicznej przy tworzeniu cegiełek DNA

  • Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Radioaktywny pluton się nie ukryje. Naukowcy znajdują go nawet na lodowcach

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Peru/ Pływające myszy i ryby "o dziwacznych głowach" wśród 27 nowych gatunków odkrytych w Amazonii

  • Obecne starsze pokolenie jest znacznie zdrowsze od poprzednich

  • Prawie trzy czwarte australijskich nastolatków doświadcza depresji lub lęku

  • Reloop: rekordowe ilości odpadów w okresie świąt Bożego Narodzenia

Fot. Adobe Stock

Prof. Jankowski: nadużywanie alkoholu może prowadzić do zaburzeń pracy serca i zatrzymania krążenia

Jedna lub dwie lampki wina w święta lub w sylwestra nie zaszkodzą, ale nadużywanie alkoholu, szczególnie mocnego, może doprowadzić do groźnych zaburzeń pracy serca, a nawet do nagłego zatrzymania krążenia - ostrzega w rozmowie z PAP kardiolog z Warszawy prof. Piotr Jankowski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera