Fot. Adobe Stock

Dieta bogata w tłuszcze i cukier upośledza zdolności pamięciowe

Niezdrowa dieta bogata w tłuszcze, zwłaszcza nasycone, oraz w cukry - zwłaszcza proste, stosowane do słodzenia pokarmu - pogarsza zdolności poznawcze, w tym pamięć przestrzenną – wynika z badania, które publikuje pismo „International Journal of Obesity”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Odkryto komórki mózgu odpowiedzialne za zapamiętywanie obiektów

    Naukowcy odkryli działające w mózgu komórki, które odpowiadają za zapamiętywanie obiektów z otoczenia. Odkrycie może mieć znaczenie m.in. dla zrozumienia choroby Alzheimera, epilepsji i innych zaburzeń.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Pamięć jak sito: fałszywe wspomnienia nie tak łatwo wszczepić

    Fałszywe wspomnienia wcale nie tak łatwo jest "wszczepić", jak dotąd sądzono – wynika z pracy brytyjskich naukowców. Tymczasem na taką zmanipulowaną pamięć świadków powołują się czasem w sądzie obrońcy oskarżonych.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Eksperci: musimy stworzyć system wczesnego wykrywania zaburzeń pamięci

    Dzięki wczesnej diagnostyce zaburzeń pamięci i włączaniu dostępnych leków postęp choroby Alzheimera można by opóźnić o ok. dwa lata – oceniają eksperci. Ich zdaniem wymaga to stworzenia systemu opartego o kliniki pamięci, gdzie współpracują specjaliści z różnych dziedzin.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Niektóre źródła zanieczyszczenia powietrza szczególnie szkodliwe dla uczenia się i pamięci

    Niektóre formy zanieczyszczenia powietrza, np. te związane z rolnictwem, są mocniej niż inne powiązane ze słabymi wynikami uczenia się i pamięci u dziewięcio- i dziesięciolatków. Jedna konkretna cząsteczka - azotan amonu - wiąże się zaś z wyższym ryzykiem choroby Alzheimera i demencji u osób dorosłych.

  • Fot. Adobe Stock
    Człowiek

    Badania nad pamięcią: skuteczniej uczymy się, kiedy wymaga to od nas wysiłku

    Uczenie się powinno być łatwe i zachodzić szybko? Wcale nie! Aby skutecznie zapamiętać jakieś fakty, ważne jest to, by wkładać wysiłek w przypominanie sobie informacji - nie tylko co jakiś czas, ale i na różne sposoby - wynika z badań Polaków nad pamięcią.

  • Magdalenki, Adobe Stock
    Człowiek

    Tajniki pamięci autobiograficznej: między déjà vu a proustowską magdalenką

    Déjà vu - mylne wrażenie, że “to już kiedyś było” - ma wiele podobieństw z mimowolnymi wspomnieniami autobiograficznymi, czyli sytuacją, kiedy znienacka przypomina się nam scena z naszej przeszłości - mówi PAP psycholog dr hab. Krystian Barzykowski z UJ.

  • Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy: mózg tworzy trzy kopie „zapasowe” wspomnień

    Pamięć o konkretnym wydarzeniu znajduje się w mózgu w kilku równoległych kopiach – utrwalanych, modyfikowanych albo kasowanych po jakimś czasie – wynika z najnowszych badań. Naukowcy uważają, że to, której kopii używamy, może wpływać na kształt wspomnień.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Dieta ketogeniczna może sprzyjać dobrej pamięci

    Badanie na myszach pokazało, że dieta ketogeniczna powoduje powstawanie substancji wspierających mózg. Odkrycie może doprowadzić do nowych terapii wspierających pamięć.

  • Adobe Stock
    Życie

    Neurony Zełeńskiego i Tokarczuk - pojedyncze ludzkie komórki mózgowe w akcji

    W żyjącym ludzkim mózgu naukowcy są już w stanie podglądać pracę pojedynczych neuronów. Dr Jan Kamiński z Instytutu Nenckiego PAN przy okazji badania pamięci roboczej szukał w mózgach m.in. neuronów Olgi Tokarczuk.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • MNiSW: rzecznik dyscyplinarny zajmie się zarzutami stawianymi rektorowi siedleckiej uczelni

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera