Fot. Adobe Stock

Naukowcy: słodzik ksylitol związany z wyższym ryzykiem zawałów serca i udarów

Osoby z wyższym poziomem ksylitolu we krwi były bardziej narażone na zawał serca lub udar. Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że słodzik ten sprzyja krzepnięciu krwi – ustalili amerykańscy naukowcy, autorzy publikacji w European Heart Journal.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Anihilacja w smartfonie. Matryca telefonu jako detektor cząstek dla CERN

  • Prof. Jemielniak: ilość dezinformacji politycznej rośnie; czas na systemową interwencję

  • Minister Kulasek: porozumienie między Polską a Szwajcarią to nowe otwarcie dla polskiej nauki

  • Raport: Polacy wciąż niechętnie przyznają się do problemów ze zdrowiem psychicznym

  • W ramach misji IGNIS naukowcy zbadają wpływ mikrograwitacji na drożdże

  • Fot. Adobe Stock

    Badanie: kontakt z reklamami niezdrowej żywności zwiększa dzienne spożycie kalorii u dzieci

  • USA/ Administracja Trumpa obcina Harvardowi kolejne 450 mln dolarów

  • USA/ Harvard odpiera ataki federalne broniąc swojej niezależności

  • Antybiotyki zanieczyszczają rzeki

  • Zarejestrowano pierwsze chwile tworzenia się serca

Fot. Adobe Stock

Geomorfolog: naturalna bariera ochronna polskiego wybrzeża jest zagrożona

Wydmy przednie stanowią naturalną ochronę wybrzeża przed ekstremalnymi falami sztormowymi. Wskutek niedostatecznej ochrony przed presją człowieka, na obszarze wydm przednich powstają nisze deflacyjne, które umożliwiają wdzieranie się fal w głąb lądu w trakcie trwania tych zjawisk - powiedział PAP dr hab. Maciej Dłużewski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera