Fot. Adobe Stock

Zarówno napoje słodzone cukrem, jak i sztucznymi słodzikami zwiększają ryzyko chorób wątroby

Zarówno napoje słodzone cukrem, jak i ich „dietetyczne” wersje, zawierające niskokaloryczne substancje słodzące, wiążą się z wyraźnie wyższym ryzykiem rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby, związanej z zaburzeniami metabolicznymi (MASLD) - wynika z badania zaprezentowanego podczas kongresu UEG Week 2025.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badania: słodziki mogą przyspieszyć starzenie się mózgu o ponad 1,5 roku

    Słodziki stosowane jako zamienniki cukru w żywności i napojach nie są obojętne dla mózgu, mogą przyspieszyć jego starzenie się nawet o ponad 1,5 roku – sugerują przeprowadzone w Brazylii obserwacyjne badania, opublikowane przez pismo „Neurology”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Słodzik sukraloza może utrudniać leczenie raka

    Sukraloza, popularny słodzik stosowany m.in. w napojach i deserach typu light, może osłabiać działanie immunoterapii przeciwnowotworowej - wynika z badania naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu i Centrum Onkologii UPMC Hillman.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy: słodzik ksylitol związany z wyższym ryzykiem zawałów serca i udarów

    Osoby z wyższym poziomem ksylitolu we krwi były bardziej narażone na zawał serca lub udar. Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że słodzik ten sprzyja krzepnięciu krwi – ustalili amerykańscy naukowcy, autorzy publikacji w European Heart Journal.

  • słodziki, Adobe Stock
    Świat

    Sztuczne słodziki zmieniają mikroflorę dwunastnicy

    Konsumpcja sztucznych słodzików ma związek z istotnymi zmianami w składzie mikroflory dwunastnicy oraz z poziomem związków wskazujących na stan zapalny w organizmie – wynika z badania, które publikuje czasopismo „iScience”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Sztuczne słodziki bardziej szkodzą, niż pomagają - twierdzą badacze z Australii

    Dodanie do diety sztucznych słodzików raczej przyczynia się do otyłości i zwiększa ryzyko cukrzycy, niż im zapobiega. Mimo słodzików ludzie i tak bowiem nadal spożywają cukier. Te zaś dodatkowo zmieniają florę bakteryjną jelit.

Najpopularniejsze

  • Mastaba Faraona, widok od wschodu (zdj. R. Łopaciuk/IKŚiO PAN).

    Polscy archeolodzy rozpoczynają kolejny etap badań grobowca faraona Szepseskafa w Egipcie

  • Ekspert: niedofinansowane szkolnictwo wyższe będzie dryfować

  • Ekspert: o grzybicach mało się mówi, a choruje na nie ponad 100 tysięcy Polaków rocznie

  • Rurka nerwowa z drukarki 3D pomoże odzyskać sprawność po urazie

  • Białowieża/ Naukowcy o wykorzystaniu przyrody dla bezpieczeństwa Polski i NATO

  • Fot. Adobe Stock

    Weganie emitują prawie o połowę mniej CO2

  • Rosja/ Po pełnowymiarowej agresji na Ukrainę rosyjscy naukowcy cytują w pracach Putina

  • Załamanie Antarktydy może być już nieodwracalne - ostrzegają naukowcy

  • Wielu Norwegów boi się pracy

  • Bambus może zastąpić plastik

19.11.2025. Premier Donald Tusk na otwarciu I Kongresu Nauka dla Biznesu, 19 bm. w centrum EXPO XXI w Warszawie. Celem wydarzenia było zacieśnienie współpracy środowisk akademickich z przedsiębiorcami, wypracowanie nowych patentów i wdrożeń, wzmacniających polską gospodarkę. PAP/Marcin Obara

Premier na kongresie „Nauka dla biznesu”: rok 2026 może rozstrzygnąć o naszym bezpieczeństwie

Rok 2026 może rozstrzygnąć o naszym bezpieczeństwie - uznał w środę premier Donald Tusk, otwierając kongres „Nauka dla biznesu”. Według szefa rządu przyszły rok powinien być rokiem solidarności Polek i Polaków, także polityków, w kwestii bezpieczeństwa. Podkreślił, że w czasie wojny rosyjsko-ukraińskiej widać, jak kluczowa - obok finansów i gospodarki - jest nauka.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera