Fot. Adobe Stock

Naukowcy: słodzik ksylitol związany z wyższym ryzykiem zawałów serca i udarów

Osoby z wyższym poziomem ksylitolu we krwi były bardziej narażone na zawał serca lub udar. Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że słodzik ten sprzyja krzepnięciu krwi – ustalili amerykańscy naukowcy, autorzy publikacji w European Heart Journal.

  • słodziki, Adobe Stock
    Świat

    Sztuczne słodziki zmieniają mikroflorę dwunastnicy

    Konsumpcja sztucznych słodzików ma związek z istotnymi zmianami w składzie mikroflory dwunastnicy oraz z poziomem związków wskazujących na stan zapalny w organizmie – wynika z badania, które publikuje czasopismo „iScience”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Sztuczne słodziki bardziej szkodzą, niż pomagają - twierdzą badacze z Australii

    Dodanie do diety sztucznych słodzików raczej przyczynia się do otyłości i zwiększa ryzyko cukrzycy, niż im zapobiega. Mimo słodzików ludzie i tak bowiem nadal spożywają cukier. Te zaś dodatkowo zmieniają florę bakteryjną jelit.

Najpopularniejsze

  • Fot. Wikipedia/ domena publiczna

    O czym pisali do siebie Maria Skłodowska-Curie i Albert Einstein? Wychodzi książka ze zbiorem ich listów

  • Naukowcy z PAN zabiegają o przygotowanie polsko-ukraińskiego podręcznika do historii

  • Najstarsze, największe, najważniejsze - znamy zwycięzców „Archeologicznych Sensacji 2024"

  • Wrocław/ Jony srebra wprowadzone do biomateriałów w stomatologii zmniejszają ryzyko infekcji

  • Naukowcy opracowali nową koncepcję projektowania półprzewodników organicznych

  • Fot. Adobe Stock

    Dokarmianie wiewiórek zmieniło budowę ich czaszek

  • USA/ Rakieta Starship rozpadła się podczas siódmego lotu testowego

  • Pamięć jak sito: fałszywe wspomnienia nie tak łatwo wszczepić

  • Białko MCJ kluczowe dla spalania tłuszczu

  • Indie/ Pierwszy test dokowania dwóch satelitów zakończony sukcesem

Fot. Adobe Stock

Astronom: najbliższe tygodnie to dobry czas na obserwacje jasnych planet

W najbliższych tygodniach, przy dobrej pogodzie, na nocnym niebie można obserwować: Marsa, Jowisza, Wenus i Saturna, zaś Urana i Neptuna - z pomocą np. lunety. Pod koniec lutego dołączy do nich Merkury. Dla amatorów obserwacji to dobry moment na spojrzenie w niebo - powiedział PAP astronom Jerzy Rafalski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera