Fot. Adobe Stock

Raport UNESCO w Światowym Dniu Wody: chrońmy góry i lodowce

Na konieczność globalnej ochrony gór i lodowców, czyli kluczowych rezerwuarów wody pitnej na świecie, które negatywnie reagują na zakłócenia klimatyczne – wskazuje doroczny raport UNESCO z okazji przypadającego 22 marca Światowego Dnia Wody.

  • Adobe Stock
    Świat

    Górska aklimatyzacja dzięki nerkom

    Wyniki badań nad Szerpami podkreślają rolę nerek w aklimatyzacji do dużych wysokości - informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

  • Symulacja działania aplikacji. Źródło: AGH
    Technologia

    Naukowiec z AGH rozwija inteligentny system wspomagania ratownictwa górskiego

    Naukowiec z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie zaprojektował system komputerowy monitorujący bezpieczeństwo turystów. Aplikacja, korzystając z danych lokalizacyjnych, może alarmować ratowników o zgubieniu przez turystę szlaku czy przebywaniu na nim w czasie załamania pogody.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Zmiany klimatu zaburzają alpejskie ekosystemy

    Związane z ociepleniem zmniejszenie pokrywy śnieżnej i przesuwanie się roślinności zaburzają bioróżnorodność Alp. Góry są tymczasem wskaźnikiem ostrzegawczym dla całej Ziemi – ostrzegają naukowcy.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Przed ponad 7 tys. lat w jaskiniach Pirenejów magazynowano produkty mleczne

    Społeczności ludzi zamieszkujących środkowe Pireneje przed ponad 7 tysiącami lat wypasały stada zwierząt i magazynując produkty mleczne we wnętrzach jaskiń - wynika z badania przeprowadzonego we współpracy archeologów z Hiszpanii i Portugalii.

  • Zakopane, Tatry 11.09.2019 r. Fot.  PAP/Grzegorz Momot
    Technologia

    Bezpieczniej w górach podczas burzy

    Łańcuchy na górskich trasach turystycznych mogą być wykonane z modyfikowanego tworzywa sztucznego, zamiast stali, która przewodzi ładunek elektryczny podczas burz. Naukowcy pracują nad kompozytem do zastosowania nie tylko w Tatrach i Karkonoszach, ale również w inżynierii lądowej, transporcie morskim i górnictwie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Himalaiści zostawiają bakterie na Mount Everest

    Nie tylko ślady butów zostają po himalaistach na najwyższej górze świata. Na długo mogą pozostać po nich zamrożone drobnoustroje – informują naukowcy na łamach pisma „Arctic, Antarctic, and Alpine Research”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy: lasy górskie zanikają coraz szybciej, co zagraża bioróżnorodności

    Ponad cztery piąte gatunków ptaków, ssaków i płazów na Ziemi żyje w rejonach górskich, zwłaszcza w lasach. Na łamach "One Earth" naukowcy ostrzegają, że od 2000 r. z powierzchni Ziemi znikło 78,1 mln hektarów lasów górskich; duża część strat dotyczy tropikalnych ostoi różnorodności biologicznej i oznacza presję na gatunki zagrożone.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Eksperci: nagłe zatrzymanie krążenia oprócz wypadków powodem zgonów w górach

    W górach ludzie giną najczęściej z powodu wypadków. Ale nie tylko - mówią naukowcy z Krakowa, którzy przeanalizowali przypadki nagłego zatrzymania krążenia w Tatrach z ostatnich 20 lat. Do 74 doszło z przyczyn „naturalnych”, z czego zmarło aż 65 osób – twierdzi prof. Wojciech Szczeklik.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Hiszpania/ Ponad połowa lodowców zniknęła w Pirenejach wskutek zmian klimatycznych

    Ponad połowa lodowców Pirenejów zniknęła od końca lat 50. XX wieku w efekcie zmian klimatycznych - wynika z badań przedstawionych w czwartek podczas międzynarodowego sympozjum w Bilbao, w północnej Hiszpanii.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Rybiki starsze niż dinozaury; są prymitywne, niezwykłe i fascynujące – ocenia prof. Ignatowicz

  • Prof. Jemielniak: rankingi dużo mówią o tych, których w nich nie ma

  • Prawnik: w walce z fabrykami publikacji naukowych ważne są działania uczelni

  • Badaczka: zamiast tkwić w przeszłości, warto szukać radości "tu i teraz"

  • Badania socjologów z UŁ: pięć metropolii wysysa młodzież ze wsi i mniejszych miast

  • Fot. Adobe Stock

    ESA użyła swojej sondy marsjańskiej do zbadania komety 3I/ATLAS

  • Eksperci: ultraprzetworzona żywność przyczynia się do otyłości i przedwczesnych zgonów

  • Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego: zwyczaj całowania się pojawił się 21 mln lat temu

  • AI pomogło zrekonstruować babiloński hymn sprzed trzech tys. lat

  • Rada Europy: w Europie słabnie wolność akademicka

 Fot. Tomasz Kamiński/CN Experyment

Aż 32 studenckie koła naukowe w tegorocznej edycji ScienceCom

Aż 32 studenckie koła naukowe biorą udział w tegorocznej edycji ScienceCom, to rekordowa liczba - poinformowali organizatorzy. Związane z komunikacją naukową wydarzenie odbywa się w czwartek i piątek w Centrum Nauki Experyment w Gdyni.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera