Fot. Fotolia

Smażenie warzyw na oliwie może być zdrowsze od gotowania

Warzywa smażone na oliwie zawierają więcej korzystnych dla zdrowia polifenoli w porównaniu z tymi samymi warzywami gotowanymi w wodzie – wynika z hiszpańskich badań, o których informuje pismo "Food Chemistry”.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy z witaminą E

    Najlepszy do smażenia w wysokich temperaturach jest olej rzepakowy, najlepiej z dodatkiem witaminy E – informują naukowcy z Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Starlink - megakonstelacja, którą trudno zastąpić

  • Archeolodzy rozwiązali zagadkę pochodzenia pierwszych mieszkańców Mazowsza

  • Polacy badają wirusa powiązanego z otyłością

  • Polskie kwantowe anteny dla ESA

  • Naukowcy alarmują: spadek różnorodności genetycznej zagraża gatunkom kluczowym dla przetrwania ludzi

  • Fot. Adobe Stock

    Humane World for Animals Europe: propozycja KE może osłabić całe prawo chroniące przyrodę w UE

  • Głębokie wody Morza Czerwonego kryją zaskakujące formy życia

  • Naukowcy: Stonehenge może być starsze niż dotąd sądzono

  • Aspiryna może zapobiegać rozprzestrzenianiu się niektórych nowotworów

  • Muzykoterapia może łagodzić objawy depresyjne u osób z demencją

Fot. Adobe Stock

Dzień Liczby Pi - piękna okazja, by pielęgnować podziw do matematyki

Z niewymiernie ciekawej liczby Pi korzystają na co dzień nie tylko matematycy, ale i astronomowie, architekci, graficy, projektanci. Bywa też inspiracją dla artystów. 14 marca obchodzony jest międzynarodowy Dzień Liczby Pi.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera