Fot. Fotolia

Smażenie warzyw na oliwie może być zdrowsze od gotowania

Warzywa smażone na oliwie zawierają więcej korzystnych dla zdrowia polifenoli w porównaniu z tymi samymi warzywami gotowanymi w wodzie – wynika z hiszpańskich badań, o których informuje pismo "Food Chemistry”.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy z witaminą E

    Najlepszy do smażenia w wysokich temperaturach jest olej rzepakowy, najlepiej z dodatkiem witaminy E – informują naukowcy z Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu.

Najpopularniejsze

  • Polska Stacja Antarktyczna im. H.Arctowskiego znajduje się na półkuli południowej w archipelagu Szetlandów Południowych, na Wyspie Króla Jerzego zaliczanej wraz z całym archipelagiem do klimatycznej strefy morskiej Antarktyki. Latarnia morska. gr PAP/Tomasz Janecki

    Ekspert o odnalezieniu szczątków brytyjskiego polarnika: precedens i niezwykły łut szczęścia

  • Archeolodzy z UJ badają unikalne na światową skalę malowidła w Siedlęcinie

  • Napoje izotoniczne – tylko po dużym wysiłku lub długim pobycie w upale

  • Dietetyczka: podczas upałów trudno uzupełnić płyny samą wodą

  • BBC: zespół polskich badaczy odkrył szczątki Brytyjczyka, który zaginął w 1959 r. na Antarktydzie

  • Adobe Stock

    Genom pradawnej dżumy pozyskany ze szczątków owcy

  • Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona - przy tej samej kaloryczności

  • Sudoku za trudne dla sztucznej inteligencji

  • Ruch opóźnia epigenetyczne starzenie

  • Skład mikrobioty jelitowej może być powiązany z ryzykiem bezsenności

Fot. Adobe Stock

Miłość z internetu mniej intensywna? Wyniki międzynarodowych badań

Z najnowszych badań wynika, że osoby, które poznały swoich partnerów romantycznych w tradycyjny sposób, są - średnio rzecz biorąc - nieco bardziej zadowolone ze swoich związków, niż te osoby, które poznały partnerów przez internet.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera