źródło: Fotolia

Aplikacja wykryje niedozwolone zapisy w umowach

Powstaje aplikacja, która pomoże wykryć niedozwolone zapisy w umowach. Narzędzie ma weryfikować wzory umów, zarówno udostępnione w sieci, jak i dostarczone przez konsumentów wraz zawiadomieniem składanym do Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK). Pozwoli to ekspertom na szybsze reagowanie na zauważone nieprawidłowości.

  • PAP/Wojtek Jargiło 05.05.2020
    Człowiek

    Naukowcy z UW zbadali zaufanie do łańcucha dostaw w sektorze spożywczym

    Polacy chcieliby, by żywność, którą kupują, pochodziła prosto ze źródeł. Szukają potwierdzenia, że produkty spożywcze trafiają do nich niemal bezpośrednio - wynika z prowadzonych przez naukowców z UW badań nt. zaufania do łańcucha dostaw w sektorze spożywczym.

  • Fot. Fotolia

    Konsumenci, którzy czytają etykiety na opakowaniach żywności są szczuplejsi

    Gdy kupujemy jakiś produkt spożywczy, wiadomość o nim możemy czerpać z etykiet, które widnieją na jego opakowaniu. Naukowcy udowodnili, że konsumenci, którzy zwracają uwagę na zawartość i skład żywności, są szczuplejsi nawet o 4 kilogramy.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspertka: z orbity doskonale widać, że nasza planeta coraz szybciej się zmienia

  • Neolityczną ceramikę i kolekcję europejskich monet odkryto we Wdeckim Parku Krajobrazowym

  • Dzieci pomogły naukowcom policzyć duńskie niesporczaki

  • Wiceprezes PAN: potrzebne czytelniejsze definicje czasopism drapieżnych

  • Prof. Piotr Sankowski: matematyka będzie pierwszą dziedziną wiedzy, gdzie AI osiągnie możliwości nadludzkie

  • Fot. Adobe Stock

    COP29/ Szefowa WMO: 2024 rok będzie najgorętszy w historii

  • Specyficzne szczepy bakterii E. coli - przyczyną raka jelita grubego

  • Przyczyną wymierania triasowego był mróz - nowe badanie

  • Odkryto dziesiątki nowych genów związanych z rwą kulszową

  • Od obrazów do neuronów, czyli seans filmowy w mózgu

Robotnica Formica polyctena. Fot. Marcin Szot

Kopce mrówek leśnych to "wyspy środowiskowe" dla grzybów

Leśne mrowiska mogą być "wyspami środowiskowymi" dla grzybów - twierdzą naukowcy z Ogrodu Botanicznego i Wydziału Biologii UW, którzy w kopcach mrówki ćmawej odkryli obecność specyficznego zespołu grzybów, innych niż w okolicznej ściółce leśnej. Obecność mrowisk może więc sprzyjać lokalnemu zwiększeniu bioróżnorodności.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera