Fot. Fotolia

Spożywanie nawet małych ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa - nawet w małych ilościach - może zwiększać ryzyko śmierci z powodu wszystkich przyczyn, a zwłaszcza chorób układu krążenia - dowodzą naukowcy z Loma Linda University Health (USA).

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Czerwone mięso przyczynia się do raka jelita grubego u kobiet

    Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i opublikowanych przez "International Journal of Cancer".

  • Wzrost spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2

    Zwiększenie konsumpcji czerwonego mięsa wiąże się ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2 – wynika z badań, które łącznie objęły niemal 150 tys. osób z USA. Artykuł na ten temat publikuje internetowe wydanie pisma „JAMA Internal Medicine”.

  • Czerwone mięso szkodliwe dla serca. Winne bakterie

    Naukowcy wiedzą już, dlaczego czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca. Bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym przekształcają występującą w mięsie L-karnitynę w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic.

  • Fot. Fotolia

    Czerwone mięso z patelni zwiększa ryzyko raka prostaty

    Spożywanie smażonego i pieczonego czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. - ostrzegają naukowcy za pośrednictwem pisma "Carcinogenesis".

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Fot. R Yeshurun/Wikipedia/  CC BY-SA 3.0

    Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Dieta ketogenna pomogła w terapii depresji

  • Rzymianie interesowali się przeszłością i gromadzili skamieliny

  • Pora posiłku może mieć wpływ na zdrowie i długość życia

21.09.2024. Na zdjęciu z drona wylana rzeka Bóbr w Szprotawie w woj. lubuskim. PAP/Lech Muszyński

Rok po powodzi/ Meteorolog o niżu genueńskim: na 36-24 godz. przed możemy precyzyjnie określić miejsce i czas opadów

Na 36-24 godzin wcześniej meteorolodzy potrafią precyzyjnie określić miejsce i czas opadów związanych w przemieszczającym się nad danym terenem niżem genueńskim – powiedział PAP meteorolog z IMGW Piotr Szuster. Dodał, że potwierdziły to ubiegłoroczne prognozy z września dla rejonu Masywu Śnieżnika.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera