Spożywanie orzechów włoskich może hamować rozwój raka piersi i zmniejszać żywotność jego komórek – informuje pismo „Nutrition Research”.
Konsumpcja orzechów włoskich koreluje z mniejszą częstotliwością występowania objawów depresji u osób dorosłych – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Nutrients”.
Osoby spożywające orzechy włoskie niemal o połowę rzadziej chorują na cukrzycę typu 2 – wynika z amerykańskiego badania NHANES, którego rezultaty opublikowano w sieci.
Dieta bogata w orzechy włoskie sprzyja większemu zróżnicowaniu mikrobiomu jelitowego - wynika z badań opublikowanych przez "The Journal of Nutritional Biochemistry".
Dieta zawierająca orzechy włoskie sprzyja poprawie funkcjonowania myszy zagrożonych chorobą Alzheimera – czytamy w „Journal of Alzheimer’s Disease”.
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że spożywanie codziennej porcji orzechów włoskich może wpływać korzystnie na męskie nasienie. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie "Biology of Reproduction".