Produkcja kakao na bazie komórek pobranych z drzewa kakaowca może być odpowiedzią na zmiany klimatyczne, wykorzystywanie pracy dzieci na plantacjach i rosnący globalny popyt na czekoladę - pisze w niedzielę AP. Jak dodaje, na świecie jest tylko kilka firm na świecie, które zajmują się taką produkcją.
Grupa szwajcarskich naukowców opracowała nową recepturę czekolady, do produkcji której wykorzystano odpady z owoców kakaowca, zawierające naturalny cukier. Nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona od tradycyjnej – twierdzą badacze.
W ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu dr inż. Bartosz Błoński zaprojektował czekolady, które są wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń - z myślą o uzupełnieniu diety u osób narażonych na zmiany osteoporotyczne.
To bardzo specyficzne właściwości smarne odpowiadają za to, że większość ludzi uwielbia smak czekolady. Naukowcy rozszyfrowali proces fizyczny, który zachodzi w ustach podczas spożywania tego smakołyku. Doszli do wniosku, że kluczowe znaczenie przy kształtowaniu naszych doznań ma tłuszcz znajdujący się w zewnętrznej warstwie czekolady.
Czekolada wyprodukowana z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, ma sprzyjające zdrowiu właściwości – oceniła w komunikacie przesłanym w środę PAP dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
Dodatek odpadów z produkcji kawy i orzeszków ziemnych sprawia, że mleczna czekolada staje się zdrowszym pożywieniem – poinformowano podczas wirtualnej sesji American Chemical Society.
Jedzenie czekolady przynajmniej raz w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca - wskazuje analiza badań na ten temat. Konieczny jest jednak umiar i rozsądek w jej spożywaniu.
Zwolennikom czekolady to się nie spodoba, ale najnowsze badania sugerują, że choć gorzka czekolada zawiera korzystne dla zdrowia składniki, to po jej spożyciu wzrok nie poprawia się. Piszą o tym niemieccy specjaliści na łamach JAMA Ophthalmology.
Konsumpcja czekolady – zwłaszcza gorzkiej – wiąże się ze słabszym nasileniem objawów depresji – wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma „Depression and Anxiety”.
Rosnący popyt na czekoladę w krajach bogatych prowadzi do wycinania lasów pod uprawę kakaowca w krajach uboższych – informuje „Journal of World-Systems”.