Fot. PAP/Grzegorz Michałowski  03.04.2016

Alergeny w jedzeniu pod kontrolą

Technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności opracowali badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wyroby drobiowe wyprodukowane na nowoczesnej linii technologicznej już teraz zapewniają podaż produktów dla dzieci i dorosłych cierpiących na alergie pokarmowe.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Badania: łóżko dziecięce może być źródłem alergenów

    W łóżeczkach małych dzieci w ponad 40 proc. przebadanych w Łodzi mieszkań stwierdzono obecność alergenów psa, kota, roztocza kurzu domowego i karalucha. Badania pokazały, że łóżko dziecięce może być istotnym źródłem alergenów. Należy więc często prać i zmieniać pościel oraz odkurzać bądź prać materac z łóżeczka – radzą specjaliści.

Najpopularniejsze

  • Grób 155, w którym odkryto trzy bryłki cynobru. Źródło: B. Polit

    Toksyczny pigment w grobach kobiet sprzed 2 tys. lat

  • Ekspert: ortopedia wchodzi w nową erę

  • Raport: co trzeci 8-latek ma nadwagę, a prawie połowa podwyższony cholesterol

  • Sudan/ Grobowiec sprzed 4 tys. lat daje wiedzę o złożonych rytuałach pogrzebowych kultury Kerma

  • Psycholog: świąteczny “cyfrowy detoks” jest niezbędny dla higieny psychicznej

  • Fot. Adobe Stock

    Supermasywna czarna dziura większa niż dopuszcza teoria

  • Ekspertka: ból pleców najczęściej nie wynika z dźwigania

  • Naukowcy pokazali, jak alkohol uszkadza DNA

  • Wysoko przetworzone diety roślinne są szkodliwe dla serca

  • Badacze: dawanie prezentów z drugiej ręki to przemyślana decyzja

Adobe Stock

Ekspertki SUM: jemioła to roślina o wielowiekowej symbolice i nowoczesnym potencjale

Gałązka jemioły, znana z tradycji świątecznych, od dawna znajduje zastosowanie w medycynie ludowej i nowoczesnej - przypomniały ekspertki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. W wierzeniach ludowych jemioła chroniła dom przed złymi mocami, a w kulturze celtyckiej i nordyckiej była symbolem życia, płodności i miłości.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera