Fot. PAP/Grzegorz Michałowski  03.04.2016

Alergeny w jedzeniu pod kontrolą

Technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności opracowali badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wyroby drobiowe wyprodukowane na nowoczesnej linii technologicznej już teraz zapewniają podaż produktów dla dzieci i dorosłych cierpiących na alergie pokarmowe.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Badania: łóżko dziecięce może być źródłem alergenów

    W łóżeczkach małych dzieci w ponad 40 proc. przebadanych w Łodzi mieszkań stwierdzono obecność alergenów psa, kota, roztocza kurzu domowego i karalucha. Badania pokazały, że łóżko dziecięce może być istotnym źródłem alergenów. Należy więc często prać i zmieniać pościel oraz odkurzać bądź prać materac z łóżeczka – radzą specjaliści.

Najpopularniejsze

  • Beczak zielonogrzbiety (Camaroptera brachyura). Fot. Adobe Stock

    Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Urząd Morski w Gdyni: kapitan statku "Oceania" nie posiada wystarczających kwalifikacji

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • W ramach polskiej misji na ISS naukowcy zbadają, jak glony znoszą warunki kosmiczne

  • Wystartowała europejska misja satelitarna BIOMASS; w zespole inżynierskim Polacy

  • Fot. Adobe Stock

    Tlen pod wysokim ciśnieniem pomaga po radioterapii

  • Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera