Nawet obiekty tak złożone jak własna twarz mogą być rozpoznawane przez mózg z pominięciem świadomości - pokazali naukowcy z Instytutu Nenckiego. Zdjęcie: na podstawie materiałów zespołu dr. Michała Boli

Mózg rozpoznaje twarze bez udziału świadomości

Nawet obiekty tak złożone jak własna twarz mogą być rozpoznawane przez mózg z pominięciem świadomości - pokazali naukowcy z Instytutu Nenckiego. - Możliwości naszego “nieświadomego umysłu” są większe, niż nam się wydawało - komentują.

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Małpom można wmówić, że jest jak było

    Pobudzając odpowiedni układ neuronów można zasugerować małpom, że otaczają je wyłącznie dobrze znane obiekty – informuje „Science”.

  • Świat

    Wczesne wykrywanie choroby Alzheimera dzięki rysunkom

    Trudności z rozpoznawaniem nowych obiektów – na przykład rysunkowych postaci - mają związek z występowaniem choroby Alzheimera w rodzinie – informuje “Journal of Alzheimer\'s Disease”.

Najpopularniejsze

  • Słowik. Fot. Adobe Stock

    Ekspert: słowiki przez rok uczą się śpiewu

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • MNiSW: rzecznik dyscyplinarny zajmie się zarzutami stawianymi rektorowi siedleckiej uczelni

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • Wystartowała europejska misja satelitarna BIOMASS; w zespole inżynierskim Polacy

  • Fot. Adobe Stock

    Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Chiny/ Tajkonauci z misji Shenzhou-19 wrócili na Ziemię z jednodniowym opóźnieniem

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera