Fot. Adobe Stock

Szczecin/ Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego zrobili chipsy z mięsa karpia

Prażynki z mięsa karpia i skrobi są zdrowsze niż zwykłe chipsy, mniej kaloryczne, a zawierają kwasy omega 3, minerały i witaminy. Nową przekąskę opracowali naukowcy ZUT z katedry technologii rybnej, roślinnej i gastronomicznej. +Karpioki+ mogą trafić do masowej produkcji.

  • Człowiek

    Badacze z SGGW uczą Tanzańczyków produkcji sera

    Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego nauczyli mieszkańców tanzańskiego Tengeru technologii wytwarzania serów. Wyrób nazwany Tangaru cheese powstał z połączenia technologii produkcji sera tylżyckiego i oscypka.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Starlink - megakonstelacja, którą trudno zastąpić

  • Archeolodzy rozwiązali zagadkę pochodzenia pierwszych mieszkańców Mazowsza

  • Polacy badają wirusa powiązanego z otyłością

  • Prof. Stepnowski: system kontroli rzetelności naukowej wciąż wymaga poprawy

  • Polskie kwantowe anteny dla ESA

  • Fot. Adobe Stock

    Humane World for Animals Europe: propozycja KE może osłabić całe prawo chroniące przyrodę w UE

  • Naukowcy: Stonehenge może być starsze niż dotąd sądzono

  • Głębokie wody Morza Czerwonego kryją zaskakujące formy życia

  • Aspiryna może zapobiegać rozprzestrzenianiu się niektórych nowotworów

  • Muzykoterapia może łagodzić objawy depresyjne u osób z demencją

09.07.2024. PAP/Marcin Gadomski

Ekolog morski: tworzenie rezerwatów dla fok na polskich wodach nie ma sensu

Foki u polskich wybrzeży nie stanowią stałej populacji, przypływają jedynie "gościnnie", by odpocząć na mieliznach i skorzystać z łatwego dostępu do pożywienia - powiedział PAP ekolog morski, prof. Jan Marcin Węsławski. Dlatego jego zdaniem propozycje tworzenia rezerwatów dla fok na polskich wodach nie mają sensu.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera