Naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej PAN w Warszawie w roli bakteriofagów osadzonych na podłożu, próbują wyłapywać bakterie (srebrne piłki). „Bakteriofagi” po lewej są nieuporządkowane i mało skuteczne, „bakteriofagi” po prawej poddano elektrycznej mustrze. Źródło: IChF PAN, Grzegorz Krzyżewski

Naukowcy wiedzą, jak lepiej rozpoznawać bakterie dzięki wirusom

Bakteriofagi - wirusy atakujące bakterie - bywają wybredne. To, czy przejdą do ataku, zależy od tego, z jaką bakterią się zetkną. Fakt ten można wykorzystać do rozpoznawania konkretnych gatunków bakterii. Naukowcy z Warszawy odkryli, jak zwiększyć wydajność biosensorów z warstwami bakteriofagów.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Entomolog: muszka owocówka to alkoholik

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Ekspert: dziś wiemy, że gry komputerowe mogą przynosić korzyści

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

  • Zawały serca mogą mieć charakter zakaźny

Adobe Stock

Entomolog: muszka owocówka to alkoholik

Dorosłe osobniki i larwy muszki owocówki mają szczególne upodobanie do alkoholu – powiedział PAP prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog. Preferują trunki o mocy 5-15 proc. zawartości etanolu, mocniejsze je zabijają.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera