Prądy morskie stabilizują temperaturę Oceanu Antarktycznego

Prądy morskie przyczyniły się do tego, że woda morska Oceanu Antarktycznego utrzymała mniej więcej taką samą temperaturę, jak przed wiekami, podczas gdy większa część globu ogrzała się - wynika z artykułu opublikowanego w "Nature Geoscience".

  • Fot. Fotolia

    Meduza nie płynie z prądem

    Meduza potrafi wyczuwać oceaniczne prądy i aktywnie poruszać się w przeciwnym kierunku - informuje pismo Current Biology.

  • Fot. Fotolia
    Życie

    Świadectwa zmian prądów morskich... z dna kujawskiego jeziora

    Częściowe ustanie Prądu Zatokowego kilkanaście tysięcy lat temu mogło doprowadzić do gwałtownego ochłodzenia klimatu w Europie. Hipotezę tę potwierdził m.in. fizyk prof. Tomasz Goslar, badając... dno kujawskiego jeziora.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Mikroplastik – pełny wymiar związanych z nim zagrożeń dopiero zaczynamy poznawać

  • Uznański-Wiśniewski: większość szkolenia astronautów dotyczy sytuacji niespodziewanych

  • Triasowy żółw z Tajlandii należy do nieznanego dotąd rodzaju; miał krewniaków w Polsce

  • Pochodzenie pyłu drogowego można określić dzięki jego magnetycznym właściwościom

  • Minister Paszyk: w maju na Międzynarodową Stację Kosmiczną może wystartować misja z polskim astronautą

  • Fot. Adobe Stock

    Europejczycy lepiej przystosowują się do zimna niż upałów

  • USA/ Administracja federalna wstrzymuje finansowanie Uniwersytetu Harvarda

  • Osoby pracujące w nocy powinny ograniczać nocne posiłki

  • UE/ Raport: 2024 najcieplejszym rokiem w historii Europy

  • Plejstoceńska kość odkryta na Tajwanie należy do denisowianina

Fot. Adobe Stock

Popularyzator astronomii: po prostu patrzmy w niebo

Wystarczy bezchmurne niebo i miejsce oddalone od źródeł światła, by oglądać gwiazdy, konstelacje, satelity i zmieniające się fazy Księżyca - powiedział PAP popularyzator astronomii, autor bloga "Z głową w gwiazdach" Karol Wójcicki. 14 kwietnia to Dzień Patrzenia w Niebo.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera