Źródło: Wikipedia/ Carole Raddato

Historyk: w starożytnym Rzymie walczyły też gladiatorki, w tym ochotniczki

Wiedza o gladiatorach jest powszechna. Mniej osób wie, że w starożytnym Rzymie walczyły też gladiatorki. Niektóre były do tego przymuszane, inne robiły to dla pieniędzy lub sławy, same stając się gwiazdami. Opowiada o tym PAP historyk prof. Dariusz Słapek.

  • Fot. Fotolia

    Dieta gladiatorów: kasza, fasola i drink z popiołów

    Gladiatorzy rzymscy byli zwykle na diecie wegetariańskiej, a po treningu dostarczali sobie minerałów, pijąc wodę z popiołem. Tak wynika z antropologicznych badań kości gladiatorów, których szczątki wydobyto w Efezie. Wyniki badań przedstawia "PLoS ONE".

Najpopularniejsze

  • Przewyższające rodzimą roślinność łodygi miskanta olbrzymiego w strefie brzegowej potoku Magierka. Fot. A. Bylak

    Obce gatunki w środowisku: pirania w Sanie i “biegnący” bambus nad Lubatówką

  • Ekspert: pływaki badawcze Argo można pomylić z torpedami

  • Urząd Morski w Gdyni: kapitan statku "Oceania" nie posiada wystarczających kwalifikacji

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • Prof. Strzelecki: coraz lepiej widać skalę problemu z wykorzystaniem AI w pisaniu publikacji

  • Źródło: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team, E. Kraaikamp (ROB)

    Solar Orbiter przesłał wyjątkowe zdjęcie Słońca

  • Tlen pod wysokim ciśnieniem pomaga po radioterapii

  • Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • Palenie wyłącznie e-papierosów zwiększa ryzyko POChP i nadciśnienia

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera