Wystarczą dwa dni na diecie o wysokiej zawartości cukru, aby u myszy wzrosło ryzyko zapalenia jelita grubego - informuje pismo „Scientific Reports”.
Jak wykazali naukowcy z University of Alberta, po zaledwie dwóch dniach diety o wysokiej zawartości cukru myszy były bardziej podatne na indukowane chemicznie zapalenie jelita grubego w porównaniu z gryzoniami na zbilansowanej diecie. Ponadto u zwierząt przyjmujących dużo cukru objawy choroby były cięższe. Stwierdzono u nich uszkodzenie tkanki jelitowej i wadliwą odpowiedź immunologiczną.
Jak powiedziała Karen Madsen, która specjalizuje się w diecie i jej wpływie na zapalne choroby jelit, uzyskane wyniki potwierdzają to, co od dawna mówiło wielu pacjentów.
„Chcieliśmy wiedzieć, ile czasu zajmuje zmiana diety, która przekłada się na wpływ na zdrowie. W przypadku cukru i zapalenia jelita grubego zajęło to tylko dwa dni, co było dla nas naprawdę zaskakujące. Nie sądziliśmy, że stanie się to tak szybko" - opisała.
Najprawdopodobniej tak szybko pojawiające się następstwa słodkiej diety wynikają z jej wpływu na bakterie jelitowe. Pokarmy bogate w błonnik są odpowiednim źródłem energii dla „dobrych” bakterii jelitowych, które wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mające kluczowe znaczenie dla skutecznej odpowiedzi immunologicznej. Dieta o wysokiej zawartości cukru i obniżone spożycia błonnika stwarzają dobre warunki dla „złych” drobnoustrojów, takich jak E. coli, które są związane ze stanem zapalnym i wadliwą odpowiedzią immunologiczną.
„Nasze badanie pokazuje, że krótkotrwałe spożywanie cukru może mieć naprawdę szkodliwy wpływ, a zatem pomysł, aby jeść zdrowo przez cały tydzień i pozwalać sobie na śmieciowe jedzenie w weekend nie jest dobry - wyjaśniła Madsen. - Jednak zmiana czyjejś diety jest jedną z najtrudniejszych rzeczy do zrobienia, nawet jeśli powiesz tej osobie, że rozwiąże to jej problemy zdrowotne”.
Gdy dietę myszy uzupełniono o krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, stan zwierząt poprawił się. Być może dalsze badania utorują drogę stosowaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych jako suplementów diety u ludzi.
Coraz więcej dowodów sugeruje, że istnieje związek pomiędzy bakteriami obecnymi w naszych jelitach a chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Badanie Madsen i jej współpracowników wykazało, że przepuszczalność jelit u myszy na diecie o wysokiej zawartości cukru znacznie wzrosła, co oznacza, że produkty metabolizmu bakterii mogą swobodnie przemieszczać się z jelit do reszty ciała. Niewykluczone, że sprzyja to rozwojowi innych chorób, zagadnienie wymaga jednak dalszych badań.(PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.